Parliament (Hungary-Budapest)

Rekordmennyiségű érdeklődővel, magas szintű kormányzati jelenléttel, és számos együttműködő szervezet támogatásával indul a 2014. évi Információs Társadalom Parlamentje.

A hagyományosan a Parlament Felsőházi termében megrendezendő eseményre első ízben 2011-ben került sor, amikor az EU-elnökség hivatalos rendezvénye volt, 2012-ben több mint 700 résztvevőt vonzott „Magyarország megújulása” elnevezéssel, majd 2013-ban mintegy 850 ember volt kíváncsi az „Infokommunikáció a versenyképességért” című eseményre.

Az idei rendezvénynek a „Magyar Digitális Ökoszisztéma” alcímet adta a szervező Infotér Egyesület, melynek aktualitása, hogy mostanra fejlődött ki a magyar gazdaságban és társadalomban a digitális eszközöknek az a fajta jelenléte, amely alapvetően befolyásolja a mindennapi folyamatokat, és amely eldöntheti azt, hogy tudunk-e versenyképesek lenni, vagy lemaradunk.

A rendezvényen az oktatás, képzés mint a hazai információs társadalom paradigmák alfája és omegája, központi szerepet játszik. Az első napon is megjelenik több előadás és szekcióbeszélgetés részeként, de a második napot csak ennek a témának szenteljük. A nagy érdeklődésre való tekintettel a második nap is a Felsőházi teremben lesz megtartva.

A rendezvényt, Rogán Antal, a Magyar Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője nyitja meg. Rogán 2000-től 2002-ig képviselte a frakció álláspontját infokommunikációs témákban, majd 2002-től 2010-ig a Gazdasági Bizottság elnökeként volt felelős, először Nyitrai Zsolt, majd Koszorús László közreműködésével.

A második nap Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára köszönti a résztvevőket, egyúttal miniszter-helyettesként a legmagasabb szinten képviselve a tárcát.

Karas Monika is plenáris főelőadást tart az Információs Társadalom Parlamentjén. Elnökasszony első ízben ad elő Infotér rendezvényen az állam szabályozó és ösztönző szerepéről.

Az idei esemény parlament-jellegét még tovább szeretnénk erősíteni, ezért a plenáris hozzászólásra pályázók előadásait a programban előkelő helyre tettük. Több közigazgatási, szakértői és civil előadást hallhatunk az első kávészünet előtt és után, valamint a témához igazítva a második napon.

Az infokommunikációs iparág egyik legnagyobb dilemmája, hogy miközben a gazdaságban alacsony a foglalkoztatottság, mintegy 10000 betöltetlen informatikai állás van. Ezért a gazdasági élet formálásában főszerepet játszó Magyar Kereskedelmi és Iparkamarára és az informatikai érdekképviseleti szervre, az IVSZ-re fontos szerep hárul. Dr. Parragh László, az MKIK elnöke első ízben ad elő Infotér rendezvényen.

Plenáris főelőadást tart a kormányzati infokommunikáció szempontjából fontos szereplők közül Dr. Solymár Károly Balázs, az NFM helyettes államtitkára, valamint Bódi Gábor, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke is.

Az infokommunikációt is fogja érinteni Szász Jenő előadása, aki a 2014-2020 közötti Kárpát-medencei szintű fejlesztési együttműködések lehetőségeiről értekezik. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke első ízben vendége az Infotérnek.

Az infokommunikációt érintő fejlesztési források legnagyobb része a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) részeként válik elérhetővé. Az operatív programért felelős irányító hatóság vezetője Karsai Tamás, gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár zárja a délelőtti blokkot.

A délutáni szekcióbeszélgetések között is számos nagynevű vállalatvezető, szakértő és kormánytisztviselő foglal majd helyet. Részt vesz majd többek között L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, valamint Dr. Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója is, de jelen lesz Both Zoltán, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési igazgatója, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, Farkasné Dr. Gasparics Emese, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, Köpeczi – Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU fejlesztési és stratégiai helyettes államtitkára, Dr. Lenner Áron Márk,  a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, valamint Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztérium köznevelésért felelős helyettes államtitkára is.

Forrás: Infotér

2014. június 25. 12:00 | Digitális írástudás, Események, Kezdő