Modern train equipped with wireless internet standing at a platf

Bővíti a wifi ingyenes szolgáltatást a vonatokon a MÁV-Start Zrt., a nyár végére az Egerbe közlekedő gyorsvonatok többségén, az egyes Békéscsaba irányába induló InterCity vonatokon, valamint a nyári menetrendben a Balaton északi partján közlekedő Kék hullám és Katica szerelvényeken is igénybe vehető lesz az ingyenes, vezeték nélküli internetelérés – közölte a vasúttársaság csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az új területet – az Eger, Békéscsaba, és a Balaton északi partján közlekedő szerelvények körét – az utasok visszajelzései alapján választotta ki a MÁV-Start, az őszi hónapokra így elérheti a nyolcszázas darabszámot a routerekkel felszerelt kocsik száma.

Közleményében a vasúttársaság felidézi, hogy tavaly március óta több mint hétszáz kocsit szereltek fel wifirouterrel, hogy az elővárosi és távolsági közlekedésben díjmentes internetezési lehetőséget biztosítsanak az utasoknak, emellett a MÁV áprilistól három budapesti fejpályaudvaron – a Déliben, a Keletiben és a Nyugatiban -, valamint két vidéki vasútállomáson, Debrecenben és Keszthelyen is elérhetővé tette az ingyenes wifi-internetszolgáltatást.

Jelenleg már az egész budapesti elővárosi hálózaton, valamint az intercityforgalomban a Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Szeged és Szombathely irányába közlekedő vonatokon, továbbá öt állomáson használhatják a díjmentes internetszolgáltatást az utasok.

A MÁV-Start szerint a magyar vasúttársaság fejlesztése Európában is figyelemre méltó, a routerekkel ellátott kocsik darabszáma és a teljes díjmentesség is kiemelkedőnek számít. Az igénybe vehető sávszélesség a hírportálok, közösségi oldalak, levelezőrendszerek megtekintését teszi lehetővé, elősegítve a kikapcsolódást, a tájékozódást vagy épp a tanulást, munkavégzést. A wifihálózaton a keresőoldalak a legnépszerűbbek, ezt követik a közösségi oldalak és a levelezéshez használható portálok, valamint a hírösszefoglaló webfelületek.

A távolsági vonatokon a nyíregyházi és a miskolci vonalon a legnagyobb az adatforgalom. A wifiszolgáltatást általában a pénteki napokon veszik a legtöbben igénybe: előfordult, hogy több mint 29 ezer csatlakozást bonyolítottak le egyetlen nap alatt. Az ingyenes, vezeték nélküli internetelérés egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utasok körében, az indulás óta rögzített bejelentkezések száma már az ötmilliót is átlépte – tájékoztatott a MÁV-Start Zrt.

Forrás: hirado.hu