bama.hu

A robotolimpián (WRO: World Robot Olympiad) ötven ország csapata versenyez novemberben Szocsiban, és két 14 éves pécsi fiú, Schlepp Krisztián és Szénássy Márton alkotja a magyar csapatot. Tudhatnak valamit, mert hetedikes általános iskolásként kijártak egy fél évet az egyetemi robotika képzésén.

– Miről szól egy ilyen robotverseny?

– Számítógépes programozásról és robotépítésről – mondja Krisztián. – Három éve jól szerepeltem egy országos matekversenyen, s ott láttam meg, hogy léteznek ilyen Legóból épített robotok. Beleszerettem, s kértem egyet itthonra.

– Együtt focizunk, együtt tanulunk, így a robotprogramozást is közösen kezdtük el – teszi hozzá Marci. – Három versenyen voltunk eddig, s mindig az élmezőnyben végeztünk, szóval élvezzük nagyon, s igyekszünk minél többet megtanulni belőle.

– Miért, mit tud egy ilyen robot?

– Legó a váza, van egy programozható egysége, melyre motorok, távolság-, nyomás-, szín-, fényérzékelő szenzorok helyezhetők, így adott útvonalon tud közlekedni, színek, formák alapján kiválasztja a megfelelő tárgyakat, szóval sokkal izgalmasabb, mint mondjuk egy kisvasút vagy egy távirányítható autó. Ráadásul mi írjuk a programot a mozgásához, és mi találjuk ki az elvégzendő feladatokat is – mondják a fiúk.

Azt már Schlepp Péter, édesapa jegyzi meg, hogy 150 ezer forint alapból egy ilyen robotegység. Szénássy János, a másik aktív szülő pedig kiemeli, terepasztallal kiegészítőkkel félmilliós a beruházás, ám egy fiúgyerek mire kinő ebből a játékból, Legóból is elköltenek rá közel ugyanekkora értéket. No és felnőttként is nagyon lehet élvezni, hogy a robot azt csinálja, amire beprogramozzák. Arról nem beszélve, hogy a gyerekek játszva tanulják így meg a mérnök-informatika alapjait.

Hajnal Éva, a fiúk tanítónője és mentora ugyanakkor arról számolt be, hogy a fiúk az iskolában is kitűnnek a többiek közül, és nem csak a reál tárgyakban, Krisztián például az irodalmi színpadnak is tagja. A legfőbb érték azonban a jellemükben rejlik, ők mindig a legszelídebbek, a legszerényebbek, és legfőképpen segítőkészek, minden társuknak igyekeznek továbbadni, ha valamire rájönnek.

– Van „B” terv a robotolimpiá­val kapcsolatban? – kérdezem zárszóként a srácokat.

– Nincs, mert nyerni megyünk Szocsiba! – vágják rá mindketten.

Az ANK iskolásai

Schlepp Krisztián és Szénássy Márton is 2000-ben született Pécsett. Mindketten az ANK 1. számú általános iskolájába járnak, jövőre a Janus Pannonius Gimnáziumban tervezik a folytatást, s távoli terveikben informatikusnak készülnek. Van azért némi családi indíttatás: Marci édesapja, Szénássy János mérnök-informatikusként végzett a Kandó Kálmán Főiskolán, s napjainkban is a szakmájában dolgozik, Krisztián édesapja, Schlepp Péter villamos üzemmérnökként diplomázott a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, igaz, jelenleg network marketinggel foglalkozik.

Forrás: bama.hu

Fotó: bama.hu

2014. szeptember 29. 11:49 | Kezdő, Magyar sikerek