speakers-414562_1280

Szeptember 26-án egyedülálló óriászenekar vezette fel a Punnany Massif koncertjét a Budapest Parkban, a 2014-es Kutatók Éjszakája alkalmából. A 4.000 fős nagyközönség PVC csövekkel játszotta el Beethoven: IX. Szimfóniájának IV. tételét az Örömódát, amellyel beírták magukat a Guinness-rekordok könyvébe. Az Ericsson Magyarország, a Kutatók Éjszakájának egyik legnagyobb vállalati partnereként idén szeptember 26-án is számos érdekes programmal várta az érdeklődőket.

A csúcspontot a Budapest Park záró bulijának Punnany Massif koncertjét megelőző négyezres rajongótáborból álló Guinness világrekord felállítása jelentette. A rekord egyben egy fizikai kísérlet volt, melyben a több ezres közönség egyszerű PVC csövek segítségével, egy óriászenekart alkotva, játszotta el az Örömódát. A rekordkísérlet alapötlete az Ericsson-díjas, Dr. Nagy Anett, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium fizika szakos tanárától származik. A kísérlet érdekessége volt az is, hogy abba élő közvetítéssel több vidéki város is bekapcsolódott, akik együtt is zenéltek a sokezres budapesti tömeggel.

Az Ericsson, az infókommunikációs iparág egyik legnagyobb hazai foglalkoztatójaként évek óta nagy hangsúlyt fektet a természettudományos tárgyak, a matematika és a fizika népszerűsítésére. A cél, hogy az amúgy sokaknak fejtörést okozó tárgyak izgalmas, érdekes, játékos oldalával is megismertesse a fiatalokat. Ezért is döntött a cég amellett, hogy idén több ezer fiatal társaságban hajtják végre ezt a világcsúcsot, és ezért volt fontos, hogy a rekordot Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár jelenlétével hitelesítette.

Az érdeklődők a Budapest Parkban tartott rekordkísérlet mellett a vállalat Irinyi József utcai K+F központjának világhírű kutatólaborjába is ellátogathattak, megtekinthették és kipróbálhattak számos olyan technológiai újítást, melyek a magyar közönség előtt a Kutatók Éjszakáján debütáltak. A látogató olyan megoldásokkal találkozhattak, melyek a jövő infókommunikációját, a hálózatba kapcsolt társadalmat jelenítették meg, azaz azt az időszakot amikor minden olyan tárgy csatlakozik majd a hálózatba, melynek ebből előnye származik.

Bemutattak például egy okos papírt, ami az emberi testet is a hálózat részeként használva egy csomagolásról bármely okos eszközre képes adatokat továbbítani. Az ezzel a technológiával ellátott bármely tárgy, például egy élelmiszer csomagolása számos információt közölhet a felhasználóval, sokkal többet megtudhatunk adott termékről, mint ami a csomagoláson egyébként elférne.

Nagy sikere volt a \”hálózatba kapcsolt\” labdának is, amely a benne lévő érzékelők segítségével elemzi a használója játékát, és segít annak javításában. Ezt az eszközt már nagy kosárlabda csapatok tesztelik edzéseiken, taktikáik kidolgozásánál.

A helyszínen bemutattak egy modell-exkavátor munkagépet is, amit kívülről, akár több ezer kilométerről is lehet irányítani. Ennek az eszköznek a jelentősége olyan helyszíneken lehet, ahová a gép kezelőjének egyébként veszélyes lenne elmennie. „Immár öt éve vagyunk részesei ennek az összeurópai kezdeményezésnek, – mondta el Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója. – Azt gondoltuk, ebben az évben továbblépünk, és egy világrekorddal, valamint olyan bemutatókkal ünneplünk, melyeket eddig hazánkban nem, csak nagy nemzetközi technológiai kiállításokon lehetett látni. A hozzánk ellátogatók reakciójából ítélve, úgy hiszem, nem is dönthettünk volna jobban.”

Számos egyéb érdekes emberi kommunikációval kapcsolatos programot is szerveztek a helyszínen, például bemutatkoztak az Ericsson-díjas tanárok, akik kedvenc kísérleteiket vezették elő a nézőknek, de bemutatkoztak az Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny győztesei nyertes kutatásaikkal. A teljességigénye nélkül volt még mikrohullám segítségével készült időjárási térkép, beszélő kórházi robot, 3D nyomtatás, polgári repülésszimuláció, önjáró autó, illetve a Keleti Pályaudvar hangján lehetett tetszőleges szöveget felmondani, és lejátszani.

Forrás: itextreme.hu

2014. szeptember 29. 12:37 | eKultúra, Kezdő