asp_620_emrajz11_szeretlekmo

Noémi jelenleg elsőéves hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. Szorgalmas és odaadó munkával készülgetett a tavalyi érettségire, ám a „matematika” kifejezés hallatán egyre gyakrabban rándult görcsbe a gyomra. Soha az életben nem volt egy matekzseni, sokkal inkább az irodalom vagy a társadalomismeret vonzotta. Korrepetálásra járni kifejezetten utált, a tanárnak nem merte feltenni a kérdéseit, és alapvetően minden műveletet legalább százszor kellett neki elmagyarázni. Akkor mégis hogyan csinálta meg a matek érettségit?

Mint elmondta, egy szép tavaszi napon a Facebookon akadt rá az easyMaths egyik videójára.

Nem sokkal később már jóízűeket nevetett Mosóczi Andris elképesztő stílusán, miközben a másodfokú egyenleteket tanította neki otthon, a monitor előtt ülve.

De ne rohanjunk ennyire előre.

Egy “óra” az easyMaths-en:


Az easyMaths két magyar fiatalember fejéből pattant ki 2011-ben, a vizsgaidőszak környékén.

Egy olyan weboldalt akartak létrehozni, amely kombinálja a hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsit az otthoni kényelmes, mamuszban ülős, lazulós körülményekkel.

Mi volt erre a legjobb megoldás? Hát persze: videók a neten!

Ők csinálják az EasyMaths-et

Somogyi Tibi, az easyMaths marketingese, illetve Mosóczi Andris, a „hiperokos, jó fej és segítőkész tanár bácsi” egy közös korrepetálás folyamán eszelte ki az easyMaths alapjait. Andris már korábban is kacérkodott az online oktatás lehetőségeivel: az ő nevéhez fűződik a mateking.hu is, ahol prezentációszerűen próbálta megtanítani a matematikát az erre szomjazó egyetemistáknak. Az easyMaths ezen a részletes tananyagon alapul, közvetlen hangvételű videók formájában.

A srác elég hamar feltöltötte az legelső kurzust az új honlapra: operációkutatást. Egyetemistákon tesztelték a videókat, mindenhonnan pozitív visszajelzések érkeztek, 2011 első vizsgaidőszakában pedig elözönlötték őket az érdeklődők is: több mint 600 regisztrációval bővült a portál egyetlen hét leforgása alatt. Mára 150 ezer látogatójuk van évente, és a regisztráltak száma is a 20 ezret közelíti.

Szóval van itt minden: statisztika, lineáris algebra, valószínűség-számítás és természetesen számtalan egyéb ínyencség is. A gimnazisták körében egyértelműen a már említett érettségire felkészítő videók a legnépszerűbbek: 13 témakör, 20 órányi tananyag és megannyi ötletes feladat, mindössze 2000 forintért, amely – valljuk be – egy olcsó magántanárnál 45 percet jelent. Persze az egyetemistáknak készített videókat is jó szívvel ajánljuk mindenkinek. Hogy miért? A következő videóból kiderül.

 

A felvételek egy számítógépre kötött „digitális rajztábla”, más néven write pad segítségével készülnek: ez úgy néz ki, mint egy kis tablet, csak speciálisan rajzolni lehet vele. A write padbe egy speciális szoftver integrálta a mókás digitális kezecskét is. Ettől függetlenül nem a képkockák elkészítése a legbonyolultabb művelet, sokkal inkább az előkészületek, illetve a tematika megtervezése. Egyébként a videóknak legalább a 45-50 százalékát ingyen nézhetitek meg, hogy fel tudjátok venni a ritmust, mielőtt bekapcsolódtok a tananyag további részébe.

Nagyon fontos, hogy az easyMaths csapata nem csak a gimnazisták, illetve az egyetemisták korrepetálásával foglalkozik. Legfőbb céljuk, hogy 2014-re kialakuljon egy olyan platform, amely bármelyik tanulni vágyó agyát meg tudja tölteni információkkal online, költséghatékonyan, a monitor előtt ülve. Éppen ezért a nyár végén megalapították az easyLearn nevű nagytesót is, ahol a matematikán kívül többek között képszerkesztést, Excel-ismereteket, illetve angol is tanulhattok a fotelből ülve. A tervek szerint ezen az új oktatási platformon az élet minden területéről lesznek kurzusok. Sőt, nyitott platform, tehát bárki tölthet fel kurzust, aki érez magában piacképes tudást, és ezt át is tudja adni a hallgatóknak.

Ajánlj tanárt vagy jelentkezz tanárnak az EasyMaths-hez!

Több tanár is dolgozik az easyMaths-csoportnál, ám legtöbbször Andris hangjával találkozhattok a videókban. A fiatalembernek világéletében a számtan, illetve az oktatás volt a hivatása, így nem véletlen, hogy számos közismert egyetemen tanított már matematikát. Közvetlen hangvételével, humoros beszédével, és érdekes, figyelemfelkeltő magyarázataival még egy orangutánt is be tudna avatni a másodfokú egyenletek rejtelmeibe.

Ennek ellenére a csapat most is folyamatosan keresi a lelkes tanárjelölteket. Ha van olyan tanár, akit bízvást ajánlanátok a netes oktatói csapatukba, azt itt tudjátok megtenni.

Ha ti magatok jelentkeznétek erre a nemes feladatra, és nem riadtok meg a modern technikától, a legnagyobb szenvedélyetek a tudás átadása, kiváló a beszélőkétek, és nem utolsósorban szeretnétek egy dinamikusan fejlődő, fiatalos helyen dolgozni, ne habozzatok: klikkeljetek a honlapon a “Légy oktató!’ menüpontra az oldal tetején!

Az easyMaths csapata számtalan díjat kapott a megalapulásuk óta: bekerültek az 50 példaértékű fiatal vállalkozó közé, de például elnyerték a 2013-as Év Honlapja címet is. Ettől függetlenül Tibiék mégis arra a legbüszkébbek, hogy évente 150 ezer diáknak taníthatják meg a matematika fantasztikus tudományát.

A fiúk távolabbi céljai közé tartozik, hogy radikálisan bővíteni szeretnék az easyLearnt, emelt szintű matekérettségire felkészítő videókat is készítenek majd, valamint felveszik a palettára a további reál-alapú tárgyakat is – például az informatikát vagy a mérnöki ismereteket.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Fotó: Szeretlek Magyarország

2014. november 11. 09:12 | Digitális írástudás, Haladó, Hasznos linkek, Kezdő