internet archive

Egy 900 darab retro videójátékot tartalmazó gyűjtemény került fel a netre. Az ingyenes játékok telepítés nélkül, böngészőből játszhatók.

Azz értékes internetes tartalmak hosszú távú megőrzésével foglalkozó Internet Archive gyűjteménye a hetvenestől a kilencvenes évekig tartó időszak legnépszerűbb játékait tartalmazza, ott van például az Astro Invader, a Frogger, a Galaga, az Indiana Jones, a Pac Man, a Street Fighter II, a Vanguard és nem is sorolnánk tovább, lényegében minden fontos játék megvan a korszakból.

A játékok telepítés nélkül, böngészős emulátorral futtathatók. A The Internet Arcade című gyűjtemény ide kattintva érhető el, majd a játékot kiválasztva az adatlapon lévő kép alá kiírt “Run” feliratra kell kattintani. Ezután az alábbi képernyő fogadja az embert, itt a Fullscreennel tehető teljes képernyőre a játék, valamint a némítás visszavonására szolgáló Unmute gomb is hasznos, ha hanggal szeretnénk játszani a játékot.

Az emulátor indításához a szóköz billentyűt kell nyomni, majd várni egy kicsit a betöltésre. Ezután az 5-ös billentyűvel tudunk érméket bedobni (mint egy klasszikus játékgépbe), ezt érdemes minél többször megnyomni. Ezután legtöbb esetben az 1-est kell nyomni (egyszemélyes játékmód), és már indul is a játék, amit jellemzően a nyilakkal, valamint a Ctrl/Alt/szóköz billentyűkkel lehet irányítani.

 

Forrás: HVG

Fotó: Internet Archive

 

2014. november 7. 09:49 | Digitális írástudás, eKultúra, Haladó, Kezdő