10805320_10202247197896456_409013186_n

Néhány napja átvehették nyereményüket a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet rajzpályázatának győztesei. A nyertes pályaműveket beküldő eTanácsadó kollégák egy Samsung Tabletet, a kis művészek pedig egy-egy digitális rajztáblát kaptak a további sikeres alkotáshoz. 

A nyereményjátékra két korcsoportban (6-8 éves, 9-12 éves) nevezhettek az érdeklődők. A pályázók közül, közönségszavazás alapján, a 8 éves Szekeres Viktória, több mint 330 szavazattal, és a 10 éves Nagyfi Rebeka több, mint 900 szavazattal került ki győztesen. A harmadik díjat az eMagyarország Centrum szakmai zsűrije Sárkány Botondnak (6 éves) ítélte oda. Az alábbiakban a gyermekekkel készült interjút olvashatják:

Hogyan találtad ki, hogy mit fogsz rajzolni?

Nagyfi Rebeka: Nem volt nehéz kitalálni, már a fejemben volt régóta. Az unokahúgom éppen vette ki a kontaktlencséjét, amikor bevillant az ötlet.

Szekeres Viktória: Nekem anyukám segített kitalálni, hogy mit rajzoljak, két napig gondolkodtunk rajta.

Sárkány Botond: Én filmekből nyertem az ötletet.

Mit ábrázol pontosan a rajzod, és miért ezt rajzoltad?

Nagyfi Rebeka: A rajzom egy olyan kontaktlencsét ábrázol, ami egy számítógépet helyettesít. Mindent a szemünkkel látunk, így olyan, mintha egy számítógép előtt ülnénk. Az irányítást az agyunk végzi, ezért nem kell hozzá billentyűzet sem.

Szekeres Viktória: Én úgy döntöttem, hogy egy hétköznapomat rajzolom le, így került rá az öcsém, anyukám és én. Úgy gondoltam, több elektromos, modern dolgot rajzolok le. Mivel a testvérem szeret enni, így eszembe jutott a robot, amit távirányítóval irányít. Anyukám bekapcsolta a laptopot, ahol felolvassák neki a híreket. Közben mondja a telefonba, hogy „hívd apát!”, ami gombnyomás nélkül tárcsáz. Én pedig a kedvenc mesémet nézem a hologramos tévén.

Sárkány Botond: Több dolgot rajzoltam: egy repülő autót, mert én szeretnék egy ilyen autót. Hologramos játékkártyát a gyerekeknek, érintő hologramos mobilgyűrűt, ezt a lányok kedvéért, és egy elforgatható érintős hologramos mobiltollat, nekünk, tanuló diákoknak.

Szerinted miben lehet hasznunkra az általad lerajzolt eszköz/eszközök?

Nagyfi Rebeka: Bárhová magunkkal vihetjük, kis helyet foglal, mindenkinek egyedi lencséje van, ami csak a saját agyával működtethető. Nem tudják ellopni. Végtelen sok információ elfér rajta, soha nem telik meg. Örökös.

Szerekes Viktória: Szerintem ötletet adhat a tudósoknak és a feltalálóknak.

Sárkány Botond: Az autó a közlekedés könnyítésében, a kártya a gyerekeknek a szabadidő eltöltésében, a toll a tanulást segítheti, a gyűrű pedig a lányok kommunikációját segíti.

Használsz számítógépet vagy más hasonló eszközt?

Nagyfi Rebeka: Igen, használok laptopot és táblagépet is.

Szekeres Viktória: Igen, van saját laptopom és tabletem is.

Sárkány Botond: Telefont és laptopot.

Milyen gyakran használod, és mire szoktad használni?

Nagyfi Rebeka: Minden nap használom. Leckéhez keresek adatokat, képeket, videókat, zenéket stb. Használom a Word, Paint programokat is, illetve játszom különböző játékokkal. Interneten a Youtube, Google, Zeneszöveg, és Krokotak oldalakat szoktam megnézni.

Szekeres Viktória:Hétvégén szoktam használni a kikapcsolódáshoz. Van letöltve saját játékom, ahol kutyusokat etetek, gondozok. Szóösszekötős, színezős, rajzolós és öltöztetős játékokkal szoktam leginkább játszani. Internetezni is szoktam, játékos és zenés oldalakat látogatok elsősorban.

Sárkány Botond: Minden héten szoktam böngészni (zenés oldalak), és játszani is.

Szerinted fontos, hogy az emberek használjanak számítógépet és okos eszközöket?

Nagyfi Rebeka: Igen, nagyon fontos. Gyorsan, és egyszerűen kereshetnek információkat. Tájékozottak lesznek, kapcsolatot tarthatnak másokkal.

Szekeres Viktória:Szerintem a mai világban fontos. Az internet ismereteket ad át, kérdésekre adhat választ, okosíthat, ötleteket ad és újdonságokat mutat.

Sárkány Botond: Nagyon fontos, hogy használják, a kapcsolattartás miatt, a játékok és a zenehallgatás miatt. A szüleimnek is segít az internet álláskeresésben és betegséggel kapcsolatos kérdésekben. Lehet vásárolni, szórakozni is az interneten.

Gratulálunk minden nyertesnek, hamarosan újra lehetőség nyílik játszani az értékes nyereményekért! Ne maradjon le, figyelje Ön is honlapunkat és Facebook oldalunkat!

Forrás: eMagyarország Centrum, Vári Barbara

2014. november 19. 14:04 | Haladó, Kezdő, Pályázatok