image.aspx_hvg

Súlyos gerincsérüléseket akadályozhat meg egy magyar találmány, a SPINE. Egy nemzetközi versenyen most pénzt nyert, hogy közelebb kerüljön a piacra dobáshoz.

A gerincsérülések nagy része a baleset után történik, illetve akkor válik komolyabbá, akkor okozhat teljes vagy részleges lebénulást is. Ha egy súlyosabb gerincsérülés eseten szerencsénk van és időben megérkezik a szakszerű orvosi ellátás, a statisztikák szerint akkor is csak 25 százalék az esély a maradandó sérülések elkerülésére. A későn érkező segítség és a szakszerűtlen ellátás csak növeli a kockázatot. Mint ismeretes, gerincsérültet szigorúan tilos elmozdítani. A legtöbbször segíteni akarunk, a jó szándék vezérel minket, de nem tudhatjuk pontosan mi történt, elmozdítjuk a testet, és ezzel akár még nagyobb bajt is okozhatunk. Ezekre a problémákra talált megoldást egy magyar fejlesztő, Iván Andor, aki bukaresti egyetemista társának segítségével feltalálta a SPINE-t, amely egy gerincstabilizáló – számol be a remek hírről a Viki a Világban blog.

Az oldalon olvasható, hogy a Rio Tinto, a világ legnagyobb bányászipari vállalatának pályázatán, a Sports Innovation Challenge-en került a legjobb három találmány közé a SPINE. Ezzel Iván Andor és munkatársa, Iulia Ionescu pénzt nyert arra, hogy kifejlessze és szabadalmaztassa az ötletet, amely emberek millióit, például extrém sportolókat, vagy motorral közlekedőket menthet meg a kerekekesszéktől.

„Egy különleges ruhát fejlesztettünk ki. Ha balesetet szenvedünk a ruha képes mérni az erőbehatás nagyságát és helyét. Ha gerincünk sérül, a hátsó rész megszilárdul, így a testünket azonos pozícióba tarja, míg az orvosi segítség meg nem érkezik. A balestet után a SPINE-hoz tartozó alkalmazással a telefonunk minden adattal és helyzetünkkel együtt azonnal SMS-t küld a mentőknek” – nyilatkozta Iván Andor a blognak, ahol még több érdekesség és kép található a találmányról.

Forrás: HVG

Fotó: vikiavilagban.blog.hu

2014. december 22. 15:20 | eEgészségügy, Haladó, Kezdő, Magyar sikerek