Christmas gift

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat idén újra közösen szervezte meg az „Országházi Gyermekkarácsony” című programot az Országházban, melyre csaknem 800 hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket hívtak meg Magyarországról és a határon túlról.

Hat magyarországi városból és környékéről, a Kárpát-medencéből Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból és Kárpátaljáról, összesen 85 településről érkeztek gyerekek, melyből 44 település magyarországi és 41 határon túli volt. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták. Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát átadva egy napra átengedte a gyermekeknek a Parlament termeit. A meghívott gyermekeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta.

Részt vehettek a Csodák Palotája programjain, válogathattak buborékfújás, arcfestés, lufihajtogatás és kézműves foglalkozások közül. Találkoztak neves sportolókkal és zenészekkel, illetve idegenvezetők kalauzolták őket végig az Országház nevezetességein és megtekinthették az Országgyűlési Őrség díszőrségváltását. A négyórás program összesen nyolc helyszínen zajlott.

A parlamenti főlépcső színpadán fellépett Kiskomáromi Zsombor, a 2011-es gyermekkarácsony elnöke a Vajdaságból, illetve a Ghymes és a Balkán Fanatik együttesek, a Budapesti Operettszínház társulata, Kocsis Dénes, Nádasi Veronika, Szabó Dávid, Vágó Detti, Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás, akik részleteket adtak elő a közkedvelt Rómeó és Júlia, a Mozart, az Abigél és az Isten pénze című musicalekből.

A gyerekek neves sportolókkal is találkoztak: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Czetl Fanni akrobatikus rock and roll bajnokkal, Dr. Hargitay András, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval, Dr. Wladár Sándor,olimpiai bajnok, Európa-bajnok, világbajnok ezüstérmes úszóval, Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal, Fábián László, olimpiai bajnok, öttusázóval, Lengyel Zsófia Éva, válogatott paratriatlonistával és Partics Katalin világbajnok öttusázónővel.

A négyórás programot Gubás Gabi és zenekarának „Puff Ancsi karácsonya” című előadása, Ghymes zenekar majd a Bab Társulat műsora és az Országgyűlés Őrség díszőrségváltásának bemutatója tette még látványosabbá. A program végén ünnepélyes ajándékátadásra is sort került, Kövér László, az Országgyűlés elnökének és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökének részvételével. A búcsúajándékok kiosztása közben a határon túlról érkezett moldvai csángó gyerekek karácsonyi dalokat adtak elő.

Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a CO-OP Hungary Zrt., a Csodák Palotája Nonprofit Kft., az EMOS HU Kft., az  E.On Hungária Zrt., az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft., a HunGast Management Zrt, a Kossuth Kiadó, a Magyar Pékszövetség, a Reneszánsz Zrt., a Spar Magyarország Kft., a Szabad Tér Színház, a Szatmári Konzervgyár Kft., és a Székelyföldi Legendárium.

Forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

2014. december 22. 08:34 | Események, Haladó, Kezdő