CIMG0031

Az eMagyarország Centrum év elején indított pályázatának célja az volt, hogy személyi számítógépekkel támogassa azokat az infrastrukturális korszerűsítésre szoruló eMagyarország Pontokat, melyek elősegítik a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek és térségek felzárkóztatását, valamint a digitális szakadék szűkítését.

A pályázat iránti érdeklődés rendkívüli volt, hiszen 383 pályázó összesen 913 számítógépre adta le beszerzési igényét. Sajnos a rendelkezésre álló eszközállomány szűkössége miatt – összesen 70 darab számítógép kiosztására volt lehetőségünk – ezúttal kizárólag a maximum pontos pályázatokat beküldő első 70 jelentkezőt volt alkalmunk támogatni.

A nyertes pályázók listája megtekinthető honlapunkon:
http://djphalozat.hu/palyazati-felhivas-emagyarorszag-pontok-eszkozallomanyanak-korszerusitesere-2015/

Az elnyert számítógépek kiszállítása a hét elején megkezdődött. Elsőként a Nagyrév településen működő eMagyarország Pont vehette át az elnyert számítógépet, ahol Kukovecz Lídia eTanácsadóval beszélgettünk.

Hogyan kerültek kapcsolatba az eMagyarország Programmal?

A program indulásakor csatlakoztunk a hálózathoz, a megyei kollégák hívták fel a figyelmemet a lehetőségre. Fontos volt számunkra az eMagyarország által nyújtott lehetőség, hiszen akkoriban a könyvtárunknak egyáltalán nem volt számítógépe. Nem volt a faluban internetelérés sem, úgy gondoltuk, hogy legalább egy hely legyen, ahol a lakosság hozzáférhet a világhálóhoz. Óriási segítség volt ez nekünk, rengetegen jöttek akkor az eMagyarország Pontra, gyermekek és felnőttek egyaránt.

Milyen infrastruktúrával működött kezdetben, illetve milyen állománnyal működik ma az eMagyarország Pont?

Az induláskor három darab számítógépet kaptunk. Jelenleg is három munkaállomáson tudjuk fogadni az érdeklődőket, de idő közben – szintén eMagyarországos pályázatok keretében – beszereztünk projektort, digitális fényképezőgépet, digitális kamerát, illetve a nyomtatókat is.

Jelenleg milyen az eMagyarország Pont látogatottsága?

Főleg azok térnek be hozzánk, akik sajnos nem engedhetik meg maguknak a számítógépet és az internetet otthonra, illetve ezen családok gyermekei. Ha meg kellene becsülnöm, akkor azt mondanám, hogy a falu körülbelül 20 százaléka csak az eMagyarország Ponton jut számítógéphez, illetve internethez. Sajnos olyan helyzet is többször előfordul, hogy az infrastruktúrával rendelkező családok nem tudják kifizetni az érkező számlákat, és átmenetileg kikapcsolják náluk az internetet, ekkor pedig óriási segítség számukra az eMagyarország Ponton elérhető ingyenes szolgáltatás.

Az önálló számítógép használókon kívül járnak-e Önökhöz olyan állampolgárok, akik segítséget kérnek a digitális világban történő eligazodáshoz?

Persze! A NAV-os adatlapok, adóbevallások, családtámogatási ügyekkel kapcsolatos adatlapok kitöltésében rendszeresen nyújtunk segítséget a lakóknak, de többször előfordult már az is, hogy egyénileg foglalkoztam olyan látogatóval, aki a számítógépet sem tudta bekapcsolni. A segítségünkkel mind megtanultak eligazodni a digitális világban, sőt az egyik úr közölte velem, hogy ő már túlhaladott engem a számítógépes ismeretek tekintetében!

Forrás: eMagyarország Centrum, Vári Barbara

2015. február 19. 10:49 | Digitális írástudás, eBefogadás, Kezdő, Pályázatok