sza

2015. március 3-án, Naszályon, az Angyalffy Mátyás Általános Iskolában,  51 lelkes nebuló és néhány pedagógus gyűlt össze azért, hogy egy előadás keretében új ismereteket szerezzen az okostelefon okos használatáról. A programot a Községi Könyvtár vezetője szervezte meg,  a Kistelepülések Könyvtári Ellátása keretében.

Mindenekelőtt érdemes megjegyezni, hogy a feltett kérdésre adott jelentkezések alapján a megjelentek túlnyomó többsége rendelkezett okostelefonnal, tehát nagyon is fontos volt ez az előadás számukra. Kb. harminc gyermek androidos készüléket birtokolt, négynek Windows Phone készüléke volt, iPhone típusú telefont senki sem jelzett.

Elsőként olyan tanácsokat hallhattak a résztvevők, amelyek a készülékek üzemelési idejét teszik hosszabbá és megbízhatóbbá, illetve segítenek megőrizni privát szféránkat. Különösen fontos ezt a témát tisztázni, hiszen bármennyire is örvendetes a sokféle intelligens funkció, de a telefonhívások érdekében tartósan üzemképesnek kellene lennie készülékünknek.

Ezt követően egy zsebbe vágó kérdés került napirendre. Az okostelefonok megvásárlásakor a szolgáltatóval kötött szerződésben tarifa-csomagot is kell választanunk, amely meghatározza, mekkora adatforgalom engedélyezett. Ezt a korlátot természetesen bárki túllépheti, ez azonban jelentős pluszköltséggel jár. Ez azonban elkerülhető! A telefonon beállítható az internetes és telefonálási adatforgalom figyelemmel követése. Megadhatunk korlátot, és egy grafikon bármikor megmutatja, hol tartunk éppen. Ha ezt elmulasztjuk figyelni, akkor is van segítség. A készülék jelzést ad, amikor túllépjük a beállított limitet. Azoknak, akik gyakran használják internetezésre, letöltésekre okostelefonjukat, különösen ajánlott használni ezt a funkciót.

Ezután egy kényes témakör: készülékeink biztonsága és adataink védelme következett. Tapasztalataim szerint a személyes adataikat általában nem érzik veszélyeztetve az emberek – különösen a gyermekek. Mindaddig, amíg valaki – akár csak egy rövid időre – eltulajdonítja okostelefonjukat, és anyagi kárt okoz nekik (vásárol), vagy felhasználja az elmentett jelszavakat a tulajdonos lejáratására. Amikor ez a helyzet előáll, akkor már késő a bánat!

Ennek kapcsán elhangzott, hogy egyáltalán nem jelent elegendő és megfelelő védelmet a PIN-kód, vagy az ún. „minta” alkalmazása képernyőzárnak. Nemcsak azért, mert az ujjak nyomot hagynak a kijelzőn, és ezzel elárulják a titkot ‒ ezen segíthet egy érintő toll is, amely nem hagy nyomot a kijelzőn. Egy eltulajdonított készülék adatkábellel számítógéphez csatlakoztatva készségesen továbbít mindenféle adatot illetéktelenek számára! A fájlok letörlése a telefonról szintén nem nyújt megfelelő adatvédelmet, ugyanis hozzáértők helyreállító szoftverekkel képesek visszaállítani szinte minden törölt adatállományunkat. Beszéltünk a készülék távoli vezérlésével végezhető védelmi megoldásokról és azok korlátairól.

Végezetül a tematikus forrásgyűjteményemet tallóztuk át, amelyben hasznos cikkek, tanácsok és applikáció ajánlatok találhatók tekintélyes mennyiségben. Nagyon tetszett a gyerekeknek a matematikai képleteket megoldó PhotoMath alkalmazás, amely egyelőre csak Windows telefonokon futtatható.

Befejezésül az applikációk letöltésével, konkrétan a felhasználási feltételek elfogadásával foglalkoztunk. Fontos lenne tudatosan végig olvasni, mire adunk jogosultságot egy alkalmazás fejlesztőjének. Még akkor is fontos ez, ha biztonságosnak vélt helyről, pl. a Google Play webáruházból történik a letöltés; és ha egy üzenet a letöltés előtt arról tájékoztat, hogy ez az alkalmazás nem támaszt a használatért cserébe különleges feltételeket. Hivatkozásként ebben az esetben is megnyithatók a részletek. Ezek pedig sok esetben felháborítóak! Pl. az alkalmazás bármikor bekapcsolhatja a mikrofont, a webkamerát, és felvételeket készíthet.

Jogot formálhat jelszavainkra, közzétehet a nevünkben bizonyos dolgokat a közösségi portálokon. SMS-t, MMS üzeneteket küldhet a tulajdonos kontójára; videót készíthet, lemásolhatja a készüléken tárolt adatállományokat és továbbíthatja a fejlesztők felé – aki harmadik féllel is üzleti kapcsolatban is állhat. A Samsung készülékek tulajdonosai az ingyenes irodai alkalmazás használatával még arra is felhatalmazzák az applikáció fejlesztőjét, hogy alkalomadtán bluetooth kapcsolatot létesítsen. Nyilván azért, hogy az illető által használt többi eszközről is (laptopok, egyebek) lehívhasson fájlokat. Vigyázzunk, hogy az okostelefon ne váljék spionná a zsebünkben!

Forrás: Szilassi Andrea, eTanácsadó
Fotó: Szilassi Andrea, eTanácsadó