tipp3_screenshot_20150428104146_3_nfh

Amikor pár percnél hosszabb időre hagyjuk ott a gépünket, de a kijelző aktív marad, akkor energiát pazarolunk. Attól függően, hogy a fogyasztással szeretnénk spórolni vagy csak plusz üzemidőt nyerni a laptopnak, több jó megoldás is van arra, hogy manuálisan vagy automatikusan, de kikapcsoljuk a képernyőt. Mutatunk négyet. 

Kézzel

Természetesen a legegyszerűbb megoldás az, ha kézzel nyomjuk meg a monitor bekapcsológombját. Ez egy asztali gép képernyőjénél nagyon egyszerű feladat, hiszen biztosan lesz rajta fizikai gomb, amelyet nagyon egyszerű megnyomni. 

Egy notebooknál a helyzet már bonyolultabb lehet, hiszen dedikált gomb erre a feladatra általában nem létezik. Ilyenkor márkától és modelltől függően kell kutatni ennek a módját, de legtöbbször valamelyik funkcióbillentyű jelenti a megoldást. Ha nem látszik a billentyűzeten a felfestés, akkor a felhasználói kézikönyvbe belenézve hamar meglesz a válasz. Amennyiben gyárilag kihagyták ezt az opciót, szerencsére léteznek szoftveres megoldások is. 

tipp3_screenshot_20150428104146_2_nfh

Energiagazdálkodás

Egy laptopnál különösen fontos figyelni a kijelzőre, hiszen az – főként nagy fényerő mellett – jelenti az egyik legnagyobb terhelést az akkumulátorra és az üzemidőre nézve.  Ahhoz, hogy elkerüljük a meglepetéseket, érdemes előrelátóan beállítani az Energiagazdálkodási lehetőségeket a Vezérlőpultban. 

A Sémabeállítások szerkesztése ablakhoz érve megadhatjuk a rendszernek, hogy akkumulátorról működve milyen fényerőt állítson be, illetve hány perc eltelte után kezdeményezze a kijelző lekapcsolását. Természetesen ugyanezt a töltőhöz csatlakoztatott állapotra nézve is be lehet állítani, és az alvás ideje is megadható. 

Nem kell a képernyővédő

Sok szép képernyővédő létezik, de az energiafelhasználáson egyik sem segít túl sokat. A kijelzővédő teljes kikapcsolásához nyomjunk jobb egérgombot az Asztal egy üres részén, majd válasszuk ki a Személyre szabás sort. A felugró ablakban a Képernyőkímélőt kell keresni, a jobb alsó sarokban. Természetesen az eggyel fentebbi lépést ezután ugyancsak végre kell hajtani, hogy érdemi eredményt érjünk el. 

ScreenOff

ScreenOff egyszerű és gyors mód arra, hogy bármilyen windowsos gép kijelzőjét lekapcsoljuk. Mindössze egy 13 kilobájtos fájlt kell letölteni és elhelyezni mondjuk az Asztalon. Amikor ki akarjuk kapcsolni a képernyőt, elég erre duplán rákattintani. A mini alkalmazás hordozható, tehát nem igényel telepítést – ráadásul semmilyen .NET Frameworkre sem lesz hozzá szükség. Akár egy pendrive-on is hasznos extra lehet.

Forrás: PC World
Fotó: PC World

 

2015. május 11. 09:14 | Haladó, Kezdő, Még több informatika