kiskakas

A mai szülőknek nincs éppen könnyű dolga: mindenhonnan kütyük kerülnek elő és naná, hogy a kicsik mindenáron nyomogatni, kipróbálni akarják őket, legyen az telefon, okostelefon, laptop, tablet stb. A gyerekeknek készült programok tengere pedig végtelen, aki nincs benne a témában, könnyen elveszik.

A mai poszt azért is született, hogy aki nem ismeri, idegenkedik az érintőképernyős interaktív megoldásoktól, lássa, hogy ha valamit kellő gondossággal alkotnak ebben a témában, akkor az lehet egyszerre szép, szórakoztató és építő jellegű. A MOME Techlab kísérleti tablet-meséjét mutatjuk be.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológiai Laborjában az olvasás és az interaktív illusztrációt vizsgálva jött létre ez a nagyszerű projekt: A kiskakas gyémánt félkrajcárja mesélése/olvasása közben mindenféle izgést-mozgást lehet produkálni a szereplőkkel az érintképernyő segítségével. Meglepő, hogy fekete-fehér az illusztráció egy “gyerekkönyvben” – viszont nem hogy elvesz, hanem hozzátesz a leheletfinom és részletgazdag képi világ, szépen kiegészíti és nem elnyomja a történéseket. Az meg már a hab a tortán, hogy a humor is megjelenik a szereplők mozgatásánál, a mesével 5 évesen ismerkedő lányom unos-untalan tért vissza az egyik részhez és pukkadozott a nevetéstől a császár dolgain. Az egészből az süt, hogy valakik tényleg vették a fáradságot azért, hogy végiggondolják, miként lehet a kicsik adott tech-érdeklődését és interaktivitás lehetőségeit jó arányérzékkel egyensúlyban tartani, hogy a képek és a mozgás ne elnyomják a történetet, hanem egymáshoz adva egy újfajta szórakozás jöjjön létre.

A mesét 6-8 éveseknek ajánlják, mi jóval előbb kezdtük főleg azért, mert két, illetve összesen négy verzióban tölthető le a mese: olvasni és hallgatni is lehet, magyar és angol verzióban. Hallgatni is nagyon kellemes és a betűkkel ismerkedő, a mindenáron olvasni tanulni akaró gyerekek silabizálgathatják a sorokat, hiszen a jellegzetes mondatokat jól ismerik, akár ki is tudják találni, melyik betű melyik. Az angolul tanulóknak is jól jön ugyanezen okok miatt: a jól ismert mese egy igazán minimális angoltudás mellett már élvezhető, sőt, remekül lehet szavakat tanítgatni, mint kakas, császár, tűz stb.

Itt bele tudtok nézni, milyen is ez az egész:

Az app letölthető a Google Playről (androidos készülékekre) és az App Store-ból (úgy tűnik, csak IPad-re) és ráadásul ingyenes! Próbáljátok ki, ha van rá lehetőség!
Köszönjük az alkotóknak:

Illusztrátor: Szepesi Szűcs Barbara
Programozó – animátor: Karasz Dániel
Narrátor: Lázár Csaba, James Plaistow
Zörejek, hangok: Nagy Gábor
Projektvezető: Ruttkay Zsófia
MOME – MOME Kreatív Technológia Labor – 2013
Forrás: Időtetrisz
Fotó: Időtetrisz
2015. május 12. 11:58 | Haladó, Kezdő, Még több informatika