Privacy-Badger

Most tiszta forrásból, ingyen letölthető azt a böngészőbővítmény, amelyik az eddigieknél sokkal hatékonyabb védelmet nyújt a fürkésző szemek elől.

Néhány napja jelent meg az Electronic Frontier Foundation (EFF ) adatvédelmi szervezet által készített Privacy Badger 1.0 ingyenes böngészőbővítmény. A bővítmény alfa és béta verzióját negyedmillió felhasználó tesztelte.

A Privacy Badger az ismert hirdetés- és követésblokkolóknál – vagy az egyébként is a böngészők beállításaiban külön bekapcsolandó „nincs nyomon követés” funkciónál – lényegesen hatékonyabban működik. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy egyes adblockerek híresztelések szerint kétes forrásokból származnak. Az EFF megbízható szervezet, s az eddigi tapasztalatok szerint blokkolója tényleg jobb.

Hogyan működik? A Firefox és Chrome böngészőkre telepíthető Privacy Badger a weboldalak tartalmát, a hirdetéseket, kommenteket külön-külön vizsgálja, s ha algoritmusaival azt érzékeli, hogy bármelyik is követi a felhasználót, akkor bontja a kapcsolatot, és megakadályozza a titkos adatgyűjtő poloska működését.

Mint ahogy a demóképen látható, a bővítmény önműködően, anélkül, hogy felhasználónak bármit is tennie kellene, három kategóriába sorolja a honlapokat, s zöld, sárga és piros színnel jelöli meg őket. Zöld a még besorolatlan; sárga az aggályos site, melyről azonban sikerült a követő sütiket kiszűrni; piros a letiltott, adatgyűjtögető oldal, ez utóbbival automatikusan meg is szakítja a kapcsolatot a Badger. A felhasználó felülbírálhatja a program minősítéseit.

A Privacy Badger innen letölthető.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

2015. augusztus 11. 12:21 | Biztonságos internetezés, Haladó, Kezdő, Vezető cikk