image (87)

Térképritkaságokhoz juthatunk a világ szinte minden tájáról az alábbi oldalon, sőt még mobileszközünkön is. Korábban már írtunk az Old Maps Online weboldalról, azonban az eltelt több mint három év alatt többször is frissítették a site-ot, ráadásul – haladva a korral – a kapcsolódó mobilalkalmazások is megjelentek.

Jelenleg több mint 400 ezer történelmi térkép található a weboldalon, s ezek között akár a térképen haladva (egerünkkel), hely szerint keresgélhetünk (Browse the old maps), de a keresőmezőbe akár konkrét helyet is beírhatunk (Find a place).

Ha kiválasztottuk a várost, országot, jobbra láthatjuk a fellelhető térképek kínálatát, s ezekre kattintva eljuthatunk az őket tároló weboldalara, archívumokra, de persze az Old Maps oldalon is közelebbről megnézhetjük bármelyiket. A felül lévő Timeline lehetőségre kattintva adott időszakra is szűkíthetjük a keresést.

A különleges térképgyűjteményt, pontosabban annak egy részét most már mobileszközeinken is elérhetjük: 250 ezer térképet tekinthetünk meg a 15-20. századból. A mobilos app mind iOS-es készülékekre, mind androidosokra elérhető.

Forrás: HVG
Fotó: Old Maps Online

2015. augusztus 4. 10:51 | eKultúra, Kezdő