stressed businesswoman with computer

Újabb kártékony program bukkant fel nemrég, amit a gyanútlan felhasználók egy egyszerű Chrome böngészőnek nézhetnek. Aki feltelepíti, annak ellepi reklámokkal a gépét.

Malwarebytes biztonsági cég beszámolója szerint az eFast olyan, Chromium-alapú böngészőnek adja ki magát, ami még a népszerű Chrome-nál is jobb, és arra ösztönzi a felhasználót, hogy cserélje le meglévő böngészőjét. Bár a program első pillantásra ártalmatlannak tűnhet, valójában egy minősített adware-ről, vagyis egy agresszív reklámprogramról van szó, ami kéretlen hirdetésekkel bombázza a felhasználót.

A program telepítése után magát társítja a legtöbb népszerű fájltípushoz (.jpg, .gif, .html, .pdf stb.), illetve a webcímekre mutató parancsikonokhoz is, így a számítógépen lévő fájlokra kattintáskor azok nem a megszokott szoftverben, hanem az eFast ablakában nyílnak meg – no és mellettük persze rengeteg reklám.

Szerencsére az eFast telepítése könnyen kikerülhető, magától ugyanis nem képes feltelepülni a gépre, a védekezéshez elég tehát nem installálni. Hogy felkerült-e már a PC-re, azt a Windows Programok eltávolítása vagy módosítása menüben lehet ellenőrizni, és ha megvan, akkor itt egyszerűen törölni is lehet a programot.

Forrás: HVG

2015. október 29. 09:02 | Biztonságos internetezés, Haladó, Kezdő