image

Megszűnik a facebookos üzenetek kevesek által ismert, de általuk is csak ritkán megnyitott Egyéb mappája. Egy új módszer jön, melynek segítségével bárki üzenhet majd bárkinek a Facebookon – anélkül, hogy bárki zaklatni tudna bárkit.

Amennyire hasznos volt a Facebook üzenetküldő rendszerében az Egyéb mappa, legalább annyi hátrányt is okozott. Bár a spamek kiszűrésére kiváló volt, ha olyasvalaki írt a felhasználónak, aki nem az ismerőse – vagy az ismerős ismerőse –, akkor az üzenet ebbe a mappába került. A Facebook most bejelentette: megszünteti ezt a funkciót, és újfajta módot kínál majd a kapcsolatfelvételre.

Techcrunch beszámolója szerint új fejlesztés a Message Request nevet kapta, amit magyarul talán a „felkérés az üzenetváltásra” kifejezéssel lehetne a legjobban körbeírni. Az ismeretlenek által írt üzenetek ezután már nem külön mappába, hanem a felhasználó többi üzenetei közé érkeznek be, ám ez nem jelenti azt, hogy automatikusan bárkivel fel lehet venni a kapcsolatot. Viszont elég lesz csak a nevét tudni ahhoz, hogy üzenjünk neki, és azt a címzett is biztosan lássa.

A hamarosan bárki számára elérhető új funkció olyan esetekben lehet igazán hasznos, ha egy régi ismerőssel szeretnénk felvenni a kapcsolatot, esetleg megtaláltuk valaki elveszített pénztárcáját, és szólni szeretnénk neki, hogy nálunk vannak az iratai. A mobilos alkalmazásokban az ilyen, ismeretlenektől érkező kapcsolatfelvételi kérések az üzenetek elején kapnak majd helyet, az asztali verzióban pedig egy külön fülön.

A Message Request az ismerősnek jelöléshez hasonló felkérés lesz, azzal a különbséggel, hogy a kérés elfogadásával a két személy nem válik ismerőssé. Az illető látni fogja a felkérést, megnézheti a feladó nevét, valamint néhány nyilvános információt, mint például, hogy melyik városban él, hol dolgozik, kik a közös barátok. És persze magát az üzenetet is elolvashatja a címzett, ám ezt a Facebook nem jelzi a feladónak, vagyis a címzett döntheti el, hogy kinek az üzenetét fogadja, és kiét nem. Amennyiben a felkérést elutasítja, úgy az üzenet a Filtered Requests mappába kerül át, vagyis oda, ahová a spamek is érkeznek.


Fotó: Facebook

A Facebook azt ígéri, a kéretlen üzenetekkel nem kell majd foglalkoznunk, azt ugyanis automatikusan kiszűri a közösségi oldal algoritmusa. Sőt, még arra is képes lesz, hogy egy zaklatót akkor is felismerjen, ha egy új profilról kezd el írni.

Bár arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy egy ilyen felkérés elfogadásával a szöveges üzenetváltás mellett hang- és/vagy videóhívást is lehet-e majd folytatni az ismeretlennel, ám nehéz lenne elképzelni, hogy erre a Facebook nem ad lehetőséget. Márpedig ha ez így lesz, akkor azzal tulajdonképpen nyugdíjba küldhetik a telefonszámokat.

Forrás: HVG
Fotó: Facebook

2015. október 29. 09:13 | Haladó, Kezdő, Még több informatika