adatvisszaallitas

Néha figyelmetlenül, egy mozdulattal kidobjuk az amúgy fontos SMS-eket, képeket, videókat az okostelefonról. Remek hírünk van: szinte biztosan visszakaphatunk mindent.

A visszaállításhoz jó tudni, hogy amikor törlünk, akkor valójában semmilyen tényleges törlés nem történik, minden marad ugyanúgy. Csupáncsak a rendszer felülírhatóként jelöli meg a „törölt” állományt: míg nem történik újraírás az adott szektorban, addig az adatok helyreállíthatóak. Magyarán szólva, ha töröltünk volna véletlenül valami fontosat, akkor az a legbiztosabb, hogy amíg a visszaállító szoftvert működésre nem bírjuk, ne csináljunk semmit a telefonon. Kapcsoljuk ki a telefon- és az adatforgalmat egyaránt.

Számos szoftveres megoldás áll a rendelkezésünkre: ezek ritka kivétellel fizetős alkalmazások, bár köztük is akad olyan, amelyiknek egyes szolgáltatásai díjmentesek (például a képek visszanyerése), vagy kipróbálási időszakot nyújtanak, mialatt akár ingyen visszanyerhetjük az adatainkat (vagy nagy részüket).

Nagyjából ízlés és pénztárca kérdése, hogy melyik szoftvert választjuk: például rendelkezésre áll PC-n aStellar Phoenix Data Recovery for Android, az Easeus, a Dr. Fone, Macre és Windowsra egyaránt a Yodot.

A visszaállítás menete szinte egységesen a következő: telepítsük a szoftvert a számítógépre, majd csatlakoztassuk a mobilt USB kábelen keresztül. Indítsuk el a szoftvert: a törölt fájlok helyreállítását a telefon szkennelése előzi meg, majd láthatjuk is a visszaállítható anyagainkat.

Mobilról fut a Undeleter Recover Files & Data, melyben alkalmazáson belüli vásárlással dönthetjük el, hogy pontosan milyen eszközöket veszünk meg a visszaállítás procedúrájához. Az app megkeresi és helyreállítja a letörölt dokumentumokat, képeket, videókat, zenéket, archívumokat a memóriakártyáról és a belső memóriából egyaránt. A visszaállított fájlokat menti közvetlenül a Dropboxra és a Google Drive-ra. A GT Recovery szintén segíthet visszaállítani többek között a törölt képeket, hanganyagokat, videókat, névjegyeket, SMS-eket, wifijelszavakat, chatüzeneteket.

Adódik a kérdés: ha ennyire könnyen és gyorsan vissza lehet szerezni a törölt adatokat, akkor a megunt, eladásra szánt mobiljainkról még a számítástechnikailag képzetlen vevő is éppen ilyen könnyen vissza tudja állítani a fájljainkat, jelszavainkat? Sajnos a válasz igen, a „Gyári beállítások visszaállítása”, amit nyomunk a telefonon eladás előtt (már aki legalább ennyit megtesz), egyáltalán nem szünteti meg a hozzáférést bizalmas vagy kevésbé bizalmas adatainkhoz.

Hogy mégis mit tehetünk, az  a hirado.hu cikkének II. részében lesz olvasható, melyet mi is megosztunk Önökkel.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

2015. október 7. 16:19 | Biztonságos internetezés, Haladó, Kezdő