world globe on a mobile phone on a computer keyboard

Legalább két megelőző lehetőségünk van: a Google beépített, ingyenes megoldása, és a mindentudó őrző, amelyet a görög mitológia háromfejű kutyájáról neveztek el. A Cerberus.

Első lépésként érdemes beállítani az Androidon a Beállítások/Képernyőzár/Tulajdonosi adatok menüpontban, hogy a tulajdonosi adatok megjelenjenek a zárképernyőn.

megtalalta-a-mobilomat

Megtörténhet ugyanis, hogy a telefont nem ellopják, hanem egyszerűen elveszítjük: lehetővé kell tenni a jószándékú megtalálónak, hogy vissza tudja adni a készülékünket. Ezért ide célszerű a beírni annak a személynek a telefonszámát, akit felhívhatnak, ha megtalálják a mobilunkat.

A Google ingyenes megoldása

Ezt időben, még mielőtt a telefon elveszne (ellopnák) be kell állítanunk. Lépjünk be számítógépen a böngészőben az Android Eszközkezelőbe a telefonban regisztrált Google-fiók jelszavával. A mobilon is élesítsük a Beállítások/Biztonság/Eszköz-rendszergazdák menüpontban az Android Eszközkezelőt.

android-eszkozkezelo

Térkép mutatja – viszonylag jó, 24 méteres pontossággal –, hogy hol van most a telefon. Ha a közelben van, akkor megcsörgethetjük, vagy távolabbról odamegyünk. Ha vélhetően ellopták, akkor lehet zárolni (jelszót változtatni – nagy eredmény ettől nem várható), vagy törölni a készüléken lévő adatokat.

Cerberus

Számos ingyenes és fizetős szolgáltatás között a kedvenc biztonsági alkalmazásunk a Cerberus. Ez alkalmazáson belüli vásárlással kell fizetni érte, de egy hétig működik teljes funkcionalitással a próbaverziója: ezalatt bőven van idő kipróbálni, hogy megéri-e költeni rá. Legfeljebb három készüléket védhetünk vele – még magát a telepített Cerberust is eltüntethetjük a kíváncsi szemek elől.

20151105006-1024x442

A Cerberus alkalmazás biztonsági beállításai

Háromféle módon őrzi a mobil adatait: távvezérelhetjük a honlapjáról, SMS üzenettel, és SIM védelemmel. Ez utóbbi azt jelenti, hogy hiába cserélnek benne SIM kártyát, a készülék megadott telefonszámokra és e-mail címekre továbbra is üzeneteket küld, ha nem azonosított SIM-et raknak bele. Természetesen van benne helymeghatározás és helyzetkövetés, hangos riasztás még akkor is, ha lehalkították a telefont, távoli teljes adattörlés és így tovább. Pikáns szolgáltatás, hogy a tolvajról kívánságunkra a mobilunk fotót készít (vaku nélkül, fekete képernyővel, nem veszi észre), ahányszor kinyitja a mobilt, s szintén titokban a távolból videót készíthetünk róla…

Kíméli az akkumulátort, mivel csak akkor fogyaszt, amikor aktiválódik.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu