alkalmazkodo-fenyero

Közismert, hogy a számítógép, a tévé képernyőjén kívül az okostelefon használata is rontja a szemet. Öt tipp, amivel csökkentheti az ártalmakat.

Ne ülj a tévé közelébe! – mondták a szüleink. Mára az állandó távolságban elhelyezett s ezért többek között a szemmozgató izmokat rontó számítógép- és tévéképernyő mellé társult az okostelefon. Az alábbi öt egyszerű, de hasznos módszer segít a szemünknek.

1. Állítsuk be a kijelző fényerejét!

Az első és legfontosabb teendő az okostelefon fényerejének a környezeti fényviszonyokhoz igazodó beállítása: a túl nagy és a túl kis fényerő ugyanis egyaránt rossz. A legegyszerűbb, ha a Beállítások/Kijelző & Fények menüben az „Alkalmazkodó fényerőt” aktiváljuk. Ez a fényerőszintet a környezeti fények alapján optimalizálja. (Az „Alkalmazkodó fényerő” nem ideális választás az akkumulátor üzemideje szempontjából, de jót tehet a szemnek.)

Ennél kicsit többet tudnak a Luxhoz hasonló, a Google Play és az Apple Store áruházban nagy számban fellelhető alkalmazások.

2. Tartsuk távolabbra a mobilt!Meglepő, de még az is segíthet, ha valamivel távolabb visszük a telefont a szemünktől. A legtöbben 20 centire tartják, holott 38-40 cm lenne az ideális távolság. Ha így nehéznek tűnik az olvasás, növeljük a betűméretet a mobil beállításaiban.

3. A 20-20-20 szabály

Elég hatékony segítség a 20-20-20 szabály betartása. Ez azt írja elő, hogy a folyamatos kijelző-képernyő bámulás helyett rendszeres időközönként tartsunk szüneteket. Vagyis, ha 20 percig néztük a kijelzőt, 20 másodpercre szemléljünk valami egészen mást, ami 20 méterre található: nagy szívességet teszünk vele a szemmozgató izmainknak.

4. Pislogás, pislogás és még egyszer pislogás

Egy tanulmány szerint háromszor kevesebbet pislogunk, mikor az okostelefon kijelzőjét nézzük. Holott a pislogáa segít nedvesen tartani a szemet, csökkenti a szárazságát.

5. Védőbevonatok és fóliák

Ha nem rendelkezik a mobil Corning Gorilla Glass védelemmel, ami némileg a tükröződés csökkentésére is alkalmas, akkor célszerű a mobil kijelzőjén matt fóliát tartani. Mellesleg ez a kisebb sérülésektől is megvédheti a kijelzőt. Szemüvegesek vásároljanak tükröződéscsökkentő pápaszemet!

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu