fiatal-szamitogep-fiatalok-Reuters3

Egyenesen elvárják a technikai feltételeket a munkaadóiktól. A fiatal tehetségek megszerzéséhez és megtartásához a vállalatoknak korszerű eszközöket és rugalmas munkafeltéteket kell biztosítaniuk.

A PWC felmérése szerint a globális munkaerőpiacon 2020-ra minden második munkavállaló az úgynevezett Y generáció tagja lesz (1980 és 2000 között születettek). Ők a munkahelyeiken ugyanazokat a technikai feltételeket várják majd el, amelyekhez otthon és a tanulmányaik során hozzászoktak, vagyis gyakori online kommunikációt, közösségi médiát, kollaborációs eszközöket és rugalmas munkavégzést.

Kihívás az Y generáció megjelenése a munkaadóknak

E generáció tagjainak nagy többsége – Nyugat-Európában 78, Közép és Kelet-Európában 92 százaléka – véli úgy, hogy IT tudása megkönnyíti számára az álláskeresését, és ugyanilyen arányban részesítik előnyben azokat a vállalatokat, amelyek a legújabb technológiai eszközöket biztosítják a munkavégzéshez.

A technológia váltás, és az együttműködésre épülő új munkamódszerek bevezetése az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) szerint nemzetgazdasági érdek, ugyanis e nélkül elképzelhetetlen az IT szakemberek itthon tartása, illetve a magyar gazdaság felzárkózása a fejlett, nyugati gazdaságokhoz.

Egy friss EY tanulmány arra is rámutatott, hogy sok fiatal épp a csapatmunkát támogató eszközök, és a rugalmas munkavégzés lehetőségének hiánya miatt vált munkahelyet. Ez a két szempont a munkahely elhagyása irányába mutató első öt tényező között szerepel esetükben az alacsony bér, a karrierlehetőségek hiánya és a gyakori túlóra mellett.

Az Ipsos közvélemény kutató által 32 országban elvégzett felmérés szerint a munkavállalók 39 százaléka elégedetlen a csapatmunka szintjével jelenlegi munkahelyén és 40 százalékuk gondolja azt, hogy a vállalati közösségi média használata előmozdítaná ezt. A Deloitte hat európai országban vizsgálta meg ugyanezt és felmérésük szerint a munkavállalók több mint fele (56%) véli úgy, hogy kevés az együttműködés és az innováció a vállalatukon belül, és csak 10 százalékuk állította azt, hogy saját munkahelye mindkét téren élen jár. Az ilyen vállalatok munkavállalói 34 százalékkal elégedettebbek azoknál, akik az innovációt és a csapatmunkát háttérbe szorító munkahelyeken dolgoznak.

Az Office alapkövetelmény a jól fizető állásokban

A munkaadók elvárásai is alkalmazkodtak a kor követelményeihez. Amellett, hogy a jó kommunikációs készség írásban és szóban, az ügyfélközpontúság, a részletekre való odafigyelés, a jó szervező és problémamegoldó képesség továbbra is fontos követelmények, a Microsoft irodai alkalmazásainak ismerete is bekerült az első három legfontosabb munkaadói elvárás közzé. Figyelemre méltó az IDC felmérés megállapítása, miszerint az MS Office alkalmazások ismeretét a magas jövedelmet kínáló pozíciók 15 százalékánál írják elő.

A rutinos Office-felhasználók, így a most és a jövőben végző egyetemisták számára – akik Magyarországon a Tisztaszoftver Program keretében jutottak ingyenes programcsomaghoz – például már ismert lesz a csoportos dokumentumszerkesztés, a fájlokat pedig csak a felhőbe mutató hivatkozásként osztják meg a munkatársaikkal.

Ehhez pedig növekvő arányban használhatják akár a saját eszközeiket is a munkahelyeken: a Gartner felmérése szerint 2016-ban, világszerte a vállalatok 38 százaléka tervezi lehetővé tenni ezt. Magyarországon az Intel felmérése szerint 2014-ben a vállalatok 18 százaléka támogatta a saját eszközök munkahelyi használatát, ám az elmúlt évben további 6 százalék irányozott elő ilyen jellegű intézkedést, mivel ettől az elavult eszközpark gyors korszerűsítését remélik.

Forrás: hirado.hu
Fotó: Reuters/Benoit Tessier
2016. január 12. 10:51 | Digitális írástudás, eMunka, Haladó, Kezdő