ematrica

Egyre több lehetőség közül választhatunk, ezek között jelentős különbségekkel találkozhatunk. Kisokos e-matrica vásárláshoz. A tavalyi országos és megyei éves autópálya-matricák január 31-ig érvényesek, így a legtöbben a napokban döntenek arról, hogyan és milyen e-matricát szerezzenek be az új évre.

2016-ban az árak nem emelkednek, de több változás is lesz a díjmentesen használható útszakaszok listájában. A megyei éves matricák és az új fizetős szakaszok bevezetése mellett a technológiai fejlődés is felforgatta a vásárlási szokásokat.

A legkényelmesebb megoldást az autópálya-matrica beszerzésére már egyértelműen az okostelefonos alkalmazások biztosítják. Azt viszont, hogy melyik felhasználásával, pontosan mit érdemes venni, illetve mire kell odafigyelni már nehezebb átlátni.

A Magyar Közlönyben megjelent információk alapján több esetben is módosítottak a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló korábbi miniszteri rendeleten. Az érvénybe lépett változtatások szerint az M43-as autópálya makói csomópontja és az országhatár közötti szakaszán, illetve az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakaszán az 58. számú és az 5826. számú utak között nem kell díjat fizetni. Az M85-M86-os autóút és az M9-es autópálya januártól díjfizetéses.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. adatai szerint az új rendszer bevezetésével és a forgalom-növekedéssel párhuzamosan 8 százalékkal növekedett az eladott matricák darabszáma: 2014-ben összesen 11,06 millió, 2015-ben 11,98 milliót értékesítettek. Ebből 8,35 millió heti, 1,83 millió havi és 289,9 ezer éves e-matrica volt. A bevétel mértéke 10,3 milliárd forinttal 57,79 milliárd forintra emelkedett, többek között a megjelenő új kategóriának, a megyei matricáknak köszönhetően: ebből 1,3 millió darab fogyott tavaly, a legtöbbet Pest megyére (810,5 ezer darab), Fejér megyére (151,2 ezer darab) és Győr-Moson-Sopron megyére (74,6 ezer darab) értékesítették.

Ha figyelmetlenek vagyunk és nincs matricánk, a díjköteles szakaszra felhajtva személyautó esetében 30 napon belül 14 475 forintba, 30 napon túl 59 500 forintba kerül a büntetés. A vonatkozó jogszabály értelmében minden esetben előre kell megvenni az e-matricát, a néhány perccel későbbi pótlás is jogosulatlan úthasználatnak minősül. Tavaly a legtöbb bírságot rendszámtévesztés (15,7 ezer darab) és díjkategória tévesztés (10 ezer darab) miatt szabták ki. Gyakran fordul elő, hogy a hétnél több személy szállítására alkalmas, illetve tehergépjárműnek vizsgáztatott személyautókra csak D1-es matricát vásárolnak a D2-es helyett az autósok.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 11 hivatalos viszonteladó okostelefonos alkalmazását ajánlja, ha autópálya matricát szeretnénk vásárolni. A kényelmes használatnak és az eszközből adódó előnyöknek köszönhetően egyre többen választják ezeket a lehetőségeket. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. hivatalos applikációja mellett mindhárom nagy mobilszolgáltató saját megoldással van jelen. Az e-matrica vásárlásra és parkoló-díj rendezésre is használható alkalmazások között találjuk a Simple-t, amely januárban heti 100 ezer forintot és egy egymilliós álomutazást sorsol ki a heti, havi, éves és megyei matrica vásárlók között.

Forrás: IT Café
Fotót: IT Café

2016. január 19. 11:39 | eÜgyintézés, Haladó, Kezdő