Shopping Cart Containing Letter E

Az online vásárlás biztonságos a legtöbb webáruházban, csak pár egyszerű szabályt kell betartanod. Kevés biztonságosabb dolog van, mint online vásárolni, és úgy fizetni. 1 millió kártyás vásárlásra mindössze 5 visszaélés jut.

A bankok a netes vásárláskor nem emelik le rögtön a számládról a pénzt, ráadásul megtérítik a károdat, ha mégis bajba kerülnél. Most azt nézzük meg, mire kell figyelni a webáruházaknál!Íme 3 dolog, amivel átverhetnek, ezért jobb, ha résen vagy:

1. Kamu cég működteti a weboldalt

Látszólag minden szép és jó: a webáruház csillog-villog, a kiszemelt termék nagyon olcsó, és pár kattintással már a kosaradban is van. Online fizetsz, aztán várod, hogy megérkezzen a visszaigazoló e-mail. De nem jön. Felhívod az oldalon szereplő mobilt. De ki se csöng. Mégis, mi történhetett?

Egy online webáruházat létrehozni manapság már nem nagy kunszt. A kérdés: áll-e mögötte igazi, működő cég? Mindig nézz utána, fel vannak- e az oldalon tüntetve a cégadatok, például a cégnév, székhely, elérhetőség stb., illetve vannak-e infók az ügyfélszolgálat működéséről, fizetési módokról, az elfogadott bankkártyákról, és a szállításról.

Ha valamiért gyanút fogsz, üsd be a cég nevét az e-cegjegyzek.hu oldalon található keresőbe. Ez az Igazságügyi Minisztérium cégadatbázisa, ahonnan nemcsak az derül ki, tényleg működő vállalkozásról van-e szó, de még az is, kik a cég tulajdonosai, vagy áll-e felszámolási, végelszámolási eljárás alatt.

2. Előfordulhat, hogy a fizetési rendszer nem rendelkezik a szükséges szabványokkal.

Az online bankkártyás fizetések megbízhatóságát az SSL-protokoll garantálja, amely egy világszerte elfogadott titkosítási eljárás. A legtöbb webáruházban a fizetési módokról szóló részben fel is tüntetik, hogy használják ezt a protokollt, érdemes rákeresni.

A magyar webáruházak túlnyomó többségénél az internetes fizetés nem a kereskedő weboldalán, hanem a bank fizetési felületén történik. Úgy tudod ellenőrizni, hogy valóban a bank fizetőoldalára kerültél-e, hogy a böngésződben megjelenő webcímet (URL) is megvizsgálod. A fizetés ugyanakkor megvalósulhat a kereskedő oldalán is, és ettől még ugyanolyan biztonságos lehet – ha biztosra akarsz menni, tanulmányozd az elfogadóhely biztonsági feltételeit.

Ma már a magyar e-kereskedők 99 százaléka használja a MasterCard internetes biztonsági szabványát, a MasterCard 3D SecureCode-ot, amely a jelenleg elérhető legnagyobb biztonságot nyújtja. A vásárló a 3D Secure tranzakció esetén – amennyiben a bankkártyája is 3D Secure-képes – megadja az internetes vásárlásokhoz használandó egyedi azonosító kódját. Így a fizetési folyamat előtt a kibocsátó bank hitelesítése biztosítja az egyértelmű azonosítást. Ha hazai e-kereskedőnél vásárolsz, keresd az oldalon a MasterCard Secure Code emblémát.

3. Rengeteg a panasz a kiszemelt webáruházzal kapcsolatban

Ezt nagyon egyszerűen csekkolhatod: csak üsd be a keresőbe a webáruház nevét. Ha komoly szereplő, akkor ott lesz a legnagyobb ár-összehasonlító oldalakon. Itt az értékeléseket és a kommenteket érdemes nézni. Sok helyen kis csillagokkal is jelzik, mennyire elégedettek a vevők. Sőt, az Árukereső például külön Megbízható bolt tanúsítványt ad azoknak a helyeknek, amelyekben a hozzájuk érkezett vásárlói értékelések alapján különösen megbízhatsz. Amit még ajánlunk, hogy nézz rá a webáruház Facebook oldalára is, ahol nemcsak azt láthatod, mennyi panasz érkezett, de azt is, hogyan kezelték a hozzájuk érkező panaszokat.

Forrás: Szeretlek Magyarország

2016. május 24. 15:51 | Biztonságos internetezés, eGazdaság, Haladó, Kezdő