concept of cloud computing

A technológia legújabb vívmányai – így a VR headsetek, önjáró autók, vagy az okoshűtők – kétségtelenül lenyűgöző élményt kínálnak a felhasználóknak. A Samsung 18 európai országot érintő, 10 ezer megkérdezett bevonásával készült felmérése azonban arra is rámutat, hogy a fejlődés ütemének gyorsulása mellett egyre kevesebben értik, miről is van szó.

A magyarok 53 százaléka (európai átlag 52 százalék) saját bevallása szerint sokkal többet használja a modern technológia vívmányait, mint két évvel ezelőtt, sőt 8 százalékuk (európai átlag 13 százalék) egyenesen azt állítja: már nem is tudna élni nélkülük.

A Samsung által végzett felmérés során az Európa-szerte 10 ezer megkérdezett több mint a fele válaszolta, hogy érdeklik az újkeletű technológiai megoldások, mint például a felhő alapú megosztás, vagy a Dolgok Internete (IoT). Meglepő ugyanakkor, hogy közel háromnegyedük (72 százalékuk) beismerte: gyakran csak tetteti, hogy érti a legújabb technológiai szakszavak pontos jelentését.

Amikor a technológiai kifejezésekről van szó a magyarok egy kicsit kevésbé magabiztosak az európai átlaghoz képest: a válaszadók 74 százaléka mondta, hogy gyakran tetteti, hogy ismeri ezeket a fogalmakat. Az indoklás persze érthető: szeretnék elkerülni, hogy butának vagy tájékozatlannak tűnjenek a partnerük, a barátaik vagy épp a kollégáik előtt.

A magyarok imádják az emojikat, de még sokan nem tudják, mi a wifi

Miközben a technológiai nyelvezet folyamatosan fejlődik, mi egyre szívesebben választunk vizuális módszereket a gondolataink és az érzelmeink kifejezésére. Az emojik, vagy hangulatjelek lényegében már egy új nemzetközi nyelvet alkotnak. A Samsung kutatásából ugyanakkor fény derült arra, hogy a legtöbb embernek gondot okoz megfejteni, mit is jelentenek tulajdonképpen ezek az új karakterek. A magyarok 19 százaléka bevallotta: előfordult már, hogy úgy tett, mintha többet tudna a hangulatjelekrő, mint valójában.

Ennél is érdekesebb, hogy habár egy gyakran használt kifejezésről van szó, minden ötödik magyar számára még mindig nem egészen tiszta, mi is pontosan a wifi.

erMtALB

Forrás: HVG