46699_copy_3_elelmi

Elérhetővé válik a magyar fogyasztók számára az eBlokk, amelytől gyors elterjedést várnak, hiszen modern, igazodik a XXI. századi informatikai igényekhez és környezetbarát.

Néhány év, és teljesen eltűnhet a boltokból a papír alapú számla: az eBlokk környezetkímélő, amellyel minden vásárlásunk visszakereshetővé, nyomonkövethetővé válik. A Laurel cégcsoport által bemutatott új rendszerben a vásárlások bizonylatait egy elektronikus számlakezelő fiókban tárolják. A rendszerbe regisztrált vásárló a boltban kéri, hogy a fizetését igazoló blokkot töltsék fel az elektronikus tárhelyre, ahonnan továbbítják személyes fiókjába, onnan pedig bármikor előkeresheti, ellenőrizheti. Ehhez egy applikációra van szükség, amelyen keresztül a vásárló megkapja egyedi azonosítóját. Szükséges továbbá, hogy a kereskedők csatlakozzanak a rendszerhez.

Az elektronikus blokk felkerül egy szerverközpontba a vásárlást követően, ezután pedig különböző eszközökön megtekinthető. Azzal, hogy a blokkot nem kell kinyomtatni, költséget takaríthatunk meg – mondta a Kossuth Rádióban Bessenyei István, a Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.

Okostelefon és az ingyenes alkalmazás kell hozzá

Amerikában és Nyugat-Európában már két éve működik az elektronikus számlarendszer.

„Nem tudjuk kikerülni ezeket a változásokat. Az elektronikus világ hatékonyságot hoz a gazdaságba, aki vásárol, azonnal láthatja a telefonján, akár tételesen, hogy mit és hogyan vásárolt” – fogalmazott Dr. Boros Péter üzletfejlesztési igazgató, kereskedelmi szakértő.

A műsorban az is elhangzott, hogy az eBlokkot az tudja használni, akinek van okostelefonja, telepítve az ehhez szükséges ingyenes alkalmazással, amelyet a pénztárosnak be kell mutatni, ha fizetni szeretnénk. A 10 ezer forint alatti műszaki cikkek esetében a blokk egyszerre garanciajegy is, vagyis nem kell külön garanciapapírt kiállítani. Elektronikus blokk esetében bármit is vásárolunk, nem tudjuk elveszíteni a számlát – hívta fel a figyelmet Dr. Boros Péter.

Az eBlokkot a vásárló ugyanúgy tudja használni, mint például egy fotót, vagyis akár tovább is küldheti emailben, vagy lementheti – húzta alá. Besenyei István arról is beszélt, hogy a rendszer biztonságos, az adatokhoz senki más nem férhet hozzá, és fontos az is, hogy akármilyen időtávban vissza lehet keresni a saját adatainkat.

Személyre szabott kedvezményeket is kaphatunk

Ha a vásárló hozzájárul, hogy a kereskedő a vásárlás alapján személyre szabott, kedvező ajánlatot adjon, akkor a rendszer ezt is fogja majd tudni, hiszen akkor olyan kupont kaphat a vevő, melyet vásárlásainál fel tud majd használni. Az eBlokk arra is jó, hogy végigkövethessük saját költéseinket egy adott hónapon belül; a vásárlásokat kategorizálni tudjuk, és ezek utána visszakereshetőek lesznek – tette hozzá Dr. Boros Péter.

Az eBlokkon keresztül egyszer elég belépni és regisztrálni, így az azonosítót bemutatva bármikor tudunk vásárolni.

Forrás: Infotér
Fotó: Infotér

2016. május 18. 17:49 | eGazdaság, eMunka, Haladó, Kezdő