Android-adathasznalat

Ritka madár a korlátlan adatforgalom. Ezer tippet lehet adni: alábbiakban a talán kevésbé nyilvánvalókat vesszük sorra. Nem kell részletezni evidenciákat, hogy amint elérhető, azonnal használjunk wi-fit, offline hallgassunk zenét, játszunk játékot, s letöltéskor vegyük figyelembe, hogy egy méretesebb kép a weben elérheti időnként akár a 40 MB-t is.

Adatforgalmunkat a Beállítások/Adathasználat menüpontban tetszőleges mennyiséget meghatározva, magunk is korlátozhatjuk.

1. Használjuk ki a Chrome adatforgalom-csökkentőjét

Chrome felhasználóknak a böngészőbe építve, gyárilag adott a megoldás, amivel önmagában 30-35 százalék fogyasztáscsökkenés érhető el. A browser elindítása után érintsük meg a három pontot a jobb felső sarokban, válasszuk a Beállításokat, majd az Adatforgalom-csökkentőt.

Chrome-adatforgalom-csokkento-2

2. Opera böngészőben ott a mozgókép-tömörítés

A népszerű és szintén ingyenes Opera böngészőben találjuk a nagyon hasznos videó tömörítési opciót, ami igen jól jön, ha mégis videózni kezdenénk. Mint nemrég írtuk http://www.hirado.hu/2016/05/04/ezzel-lehet-a-leggyorsabban-netezni-mobilon-es-szamitogepen/ , további extra lehetőségeket is kínál ez a böngésző.

3. Töröljük a Facebook alkalmazást

A Facebook saját applikációja az egyik legnagyobb fogyasztó, szabaduljunk meg tőle. (Az alternatív megoldások sem igazán zabálnak kevesebb adatot.) A legelszántabb közösségi portál rajongók is jobban járnak, ha böngészőből fészbukolnak: majdnem ugyanazt tudja a browser, csak sokkal kisebb adatforgalommal beéri.

Kényelmes megoldás lehet, ha például a Chrome Beállításokban a „Hozzáadás a kezdőképernyőhöz” gombbal közvetlenül elérhetővé tesszük.

4. Korlátozzuk a háttéradatokat

Nem biztos, hogy mindennek folyamatosan szinkronizálnia kell magát. Android verziótól függően kissé változó helyen, de nagyjából a Beállítások/Adathasználat/Háttéradatok korlátozása menüpontban érhető el a korlátozás. A Beállítások/Fiókok menüt is érdemes átnézni: meglepő, mennyi sohasem használt alkalmazás frissíti magát folyamatosan a mobilunkon. Míg ki nem kapcsoljuk.

5. Csak wifin frissítsünk

Fontos frissíteni, de annyira azért nem lehet sürgős: indítsuk el a Play áruházat, érintsük meg a bal felső sarokban a három vonalat (a hamburger menüt), csúsztassunk be a Beállításokig, s az „Alkalmazások automatikus frissítése” opciót állítsuk csak wi-fi hálózaton keresztülire.

6. Viszlát, túlfogyasztók!

Vizsgáljuk át gondosan a Beállítások/Adathasználat alatt, hogy melyik alkalmazás vesz igénybe túl sok adatot, s ha nem igazán szükséges az app, vegyünk búcsút tőle.

7. Navigáljunk offline

Ha még a Waze csekély fogyasztása is számít, de különösen külföldön használjunk offline navigációkat. Jó hír a Google fanoknak, hogy már letölthetőek a Térkép adatai offline használatra. Jó szívvel lehet ajánlani többek között az ingyenes, ám jó minőségű Here navit.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu