??????????????????????

A KIFÜ eMagyarország Központja hagyományteremtő szándékkal hirdette meg pályázatát, melynek célja, hogy az országszerte fáradhatatlanul dolgozó eTanácsadó kollégák és a sikeresen működő eMagyarország Pontok eredményeit és munkáját országszerte minél többen megismerjék. A szakmai elismerést elsőként Barjákné Martin Judit eTanácsadó kolléga, és az alsómocsoládi eMagyarország Pont képviselői vehették át.

Az ünnepélyes nyereményátadón Varga Zoltán, a pályázatok bíráló bizottságának tagja elmondta, hogy erős mezőny jött össze, a beérkezett munkák mindegyike magas színvonalú volt, és bár a bizottság mindegyiket értékesnek találta, kategóriánként csak egy győztes jutalmazható.  A 2015. év eTanácsadója cím birtokosa, Barjákné Martin Judit, művelődési ház vezető, könyvtáros és mindemellett eTanácsadó. Minden nap reggeltől estig várja az érdeklődőket, sőt gyakran hétvégén is támogatja a digitális felzárkóztatás ügyét. Munkájának köszönhetően a körülbelül nyolcszázas lélekszámú Balatonberény településén a lakosság mintegy hatvan százaléka rendelkezik legalább alapszintű számítógép-felhasználói ismeretekkel. Judit munkáját többnyire egyedül végzi, de elmondása szerint a fiatalokat könnyű becsábítani az ePontra, sokszor vannak segítségére.

Alsómocsolád jóval kisebb településén már a legkisebbeket is a közösség támogatására és a digitális írástudás fontosságára nevelik. Nagyon sokat önkénteskednek a fiatalok, alapvető kompetencia, hogy értenek a Word, Excel és Prezi programokhoz, illetve a helyi tévében is ők dolgoznak. Balogh Anikó, a legeredményesebb eMagyarország Pont képviselője elmondta, hogy náluk alapvetően teamben dolgoznak, mindig számíthatnak egymásra, de mindenki képes önálló eTanácsadóként is dolgozni. Alsómocsolád állandó lakónépessége 249 fő, ebből 30 nagyi rendelkezik már középfokú OKJ-s szoftverüzemeltető bizonyítvánnyal – számolt be Balogh Anikó a digitális írástudás helyzetéről.  A most elkészült filmet nagyon szeretik, és nagyon büszkék rá a település lakói. Olyannyira, hogy a fiatalok kitalálták, hogy a nyári szünidőben a település minden civil szervezetének és intézményének egy hasonló imázsfilmet készítenek.

A díjakat dr. Berencsi Judit, az eMagyarország Központ Főosztály vezetője adta át. Megköszönte mindkét kollégának, hogy már hosszú évek óta a hálózat oszlopos tagjaiként szívükön viselik a digitális felzárkóztatás ügyét. A főosztályvezető asszony elmondta, hogy az eMagyarország Pontok hálózatának legnagyobb értéke mindig az eTanácsadó, az ember. Hiszen a végpontokra telepíthetünk bármilyen modern vasat, bármilyen kiváló infrastruktúrát, ha nincs mögötte az az eTanácsadó, aki áldozatos munkájával segíti és terelgeti a digitális világban a rászorulókat, akkor az egész semmit sem ér.

Az elismerő oklevél mellett az év eTanácsadója egy digitális fényképezőgépet, az év eMagyarország Pontja pedig egy interaktív táblacsomagot vehetett át, az eMagyarország Program keretében végzett munkájának támogatása érdekében.

Forrás: eMagyarország Központ