Pile of videotapes

A világ utolsó képmagnógyártója, a Funai Electric Co. is beszünteti július végéig az 1970-80-as években népszerű VHS készülékek gyártását. A japán cég, amelynek gyára Kínában működik, tavaly már csak 750 ezer videomagnót tudott eladni, míg a 2000-es évek elején még évi 15 millió készülék is elkelt.

A Funai az utóbbi időben főleg az amerikai piacon értékesítette képmagnóit Sanyo márkanéven. A Funai 1983 óta gyártott képmagnókat, 2012, a Panasonic kivonulása óta a világon egyedüliként. A Sony elektronikus óriáscég tavaly beszüntette az 1975-ben született, ám a VHS által nemsokára visszaszorított Betamax-rendszerű videokazetták árusítását a nagyközönségnek.

A gyártó közlése szerint az alacsony sorozatgyártás mellett az egyik beszállító számára már nem érte meg az alkatrész előállítása, ez is hozzájárult a gyártás beszüntetéséről szóló döntéshez.

F__CY19841211008

Műszeres ellenőrzés közben a Székesfehérvárott a Videoton Elektronikai Vállalatnál (az Akai japán céggel közösen) gyártott Akai VS-3SEG VHS-rendszerű (Video Home System – házi videorendszer) videomagnó első sorozatának egyik példánya 1984. december 11-én. A típusból háromezret terveztek készíteni. A színes beállítóábra megjelenítése egy Videoton TS 3301-es SP Super Color televízión történt (MTI/Kabáczy Szilárd)

A gyártással már korábban leállt, a készletekből azonban még szállított a hagyományos videomagnó “megátalkodott” híveinek. A képmagnók gyártásával már 2002-ben leállt a Sony.

Forrás: hirado.hu

2016. július 25. 13:53 | eKultúra, Haladó, Kezdő, Még több informatika