Unrecognizable hooded computer hacker offering cash money

A holland rendőrség, az Europol és több kiberbiztonsági cég megalapította a „No More Ransom” kezdeményezést, ami a zsarolóprogramok áldozatainak próbál segíteni.

Ne fizessenek a zsarolóknak, inkább keresse fel a www.nomoreransom.org honlapot – hirdeti a hágai bázisú internetbiztonsági program. Az elmúlt években elterjedt zsarolószoftverek egyre több áldozatot szednek: zárolják a felhasználók adatait, és csak fizetség ellenében oldják fel azokat. Az Europol és holland rendőrség mellett olyan biztonsági cégek, mint a Kaspersky Lab is részt vesznek a kampányban. A Kaspersky adatai szerint 2014-15-ben még 131 ezer, míg 2015-16-ban már 718 ezer számítógépet támadtak meg az álcázott programok.

A ransomware az EU bűnüldöző szerveinek is jelentős kihívás – közölték. A zsaroló programokat tervező és értékesítő hackerek egyelőre lépéselőnyben vannak, a hatóságok bottal üthetik a nyomukat, miközben komoly bevételekre tesznek szert. A jelenség néhány országban különösen elterjedt, ezek Oroszország, Ukrajna, Németország, Ausztria, és Kazahsztán, de Franciaország, Csehország, Olaszország és az USA is fertőzött.

A biztonsági szakemberek szerint nem érdemes pénzt utalni a zsarolóknak, hiszen semmi nem garantálja, hogy tartják a szavukat és feloldják a kódolást. „Aki fizet, az a bűnözőket támogatja” – hangoztatja a www.nomoreransom.org. Cserében az oldal minden segítséget megad a zárolt állományok felszabadítására, adatbázisukban több mint 160 ezer feloldó kulcs szerepel a legkülönfélébb ransomeware verziókhoz.

Forrás: hirado.hu

2016. július 27. 10:44 | Biztonságos internetezés, eDemokrácia, Haladó, Kezdő