vr-room_03

Egész Közép-Európában a VRoom az egyetlen szabadulószoba, ahol virtuális szemüveggel tapasztalhatod meg a súlytalanság állapotát.A Mystiqueroom neve talán többeknek ismerős: ők az egyik társaság a most már igen sok közül, akik jól kitalált, látványosan berendezett, egy-egy tematika köré épülő szabadulószobákat kínálnak olyan jelentkezőknek, akik szeretnek egy kicsit önmaguk ellenségei lenni és bezáratni magukat valahova,ahonnan aztán kacifántos módon ki kell jutniuk.

Az alábbiakban a Szeretlek Magyarország.hu oldal csapatának élménybeszámolóját olvashatják:

Nos, az ő szabadulószobáik bővültek most a formabontó virtuális változattal, a VRoom-mal, amely élethűbb érzést kelt, mint számítottuk. A Jászain található hely recepciójára belépve egy fiatal és nagyon készséges srác fogadott bennünket, aki alapos tájékoztatást tartott arról, mi vár majd ránk odabent. Az egyik legfontosabb, amit hangsúlyozott, az volt, hogy a repülést ne akarjuk azonnal szőröstől-bőröstől élvezni, ami azzal egyenlő, hogy a magunk elé kitartott kezünket ne nyújtsuk ki egyből, mert akkor nagyon gyorsan fogunk repülni, és tuti, hogy elkezdünk émelyegni.

A sötét, apró spotlámpákkal épp csak megvilágított helyiségbe lépve hat kényelmes ülés fogadott minket, ebből kitalálható, hogy maximum hatan játszhatják az egyórás játékot. Egyedül is lehet, de az már szép nagy kihívás, ugyanis, mint nem sokkal később kiderült, jó néhány feladatnál szükség van az összehangolt működésre, és ezt egykeként megoldani izzasztó lehet.A székekbe ülve fejünkre húztuk a VR szemüveget, elindult a sci-fi zene, és már hallottuk is játékvezetőnk hangját a hangszóróból. A program indulását követően azonban ő már csak nagy ritkán szólalt meg, akkor, amikor osztott képernyős monitorán minket szemlélve úgy érezte, túl régóta akadtunk el vagy túlságosan rossz irányban gondolkodunk egy feladatnál. Alapvetően tehát az űri küldetés a játékosokra van bízva, akik ott, a virtuális világban is látják egymást, csak épp nem a szokványos, hétköznapi kinézetükkel.

A játék során lehet, sőt kell is beszélgetni egymással, a fentebb említett csapatmunka jegyében. Igen érdekes érzés fizikailag egy székben ülni, s közben mégis jönni-menni, súlytalanságban lebegni és repkedni. A feladatok jók, a talányok megfejtése után mindig történik valami látványos dolog, teleportálás meg hasonlók.Bár az egyértelmű, hogy technikailag még rengeteget fog fejlődni a VR-kütyük formája és működése, az élmény percek alatt elfeledtette az olyan tényezőket, mint például a szemüveg ormótlan mérete és súlya, vagy az, hogy nem cuppan rá tökéletesen a fejre, tehát a játék elindításáig itt-ott kilátszik az unalmas való világ. Bepárásítani is helyből sikerült kettőnknek, de aztán ez is elmúlt, vagy a látvány miatt nem vettük észre a továbbiakban.

Férfi szemmel nézve emellett kifogásolható tényezőként hangzott el a kép némileg pixeles volta, magyarul egyelőre még nem tűéles HD, sőt inkább 2K, 4K minőségben látjuk a sztorit, de már ezek az előrelépések is úton vannak. Női szemmel szívesen fogadnánk valamilyen csajosabb témájú változatot is, teszem azt, meghibásodott űrkütyü megszerelése George Clooney-val, sminkelés lebegés közben, vagy virtuális kirakóként az Igazából szerelem jeleneteinek megfelelő sorrendbe tétele. Az az igazság azonban, hogy férfias tematikája ellenére ez az egyórás űrkaland egy nőt, illetve sci-fi témák iránt nem különösebben érdeklődő egyéneket is teljességgel magával ragad.

Ja igen, visszatérve az egyórás időtartamra: a küldetést ennyi idő alatt kell véghez vinni, és csakúgy, mint a már jól ismert szabadulószobákban, ez vagy sikerül, vagy nem. Nekünk (hárman voltunk) hülyéskedős időhúzással együtt is összejött, sőt még maradt is 9 percünk, és ezt mindenkinek állati büszkén meséltük el. A játék szöveges része egyelőre csak angolul hallható, nem kell azonban aggodalmaskodni akkor sem, ha nem értjük minden szavát. A feladatokat így is ki lehet találni, az agyat pedig olyan mértékig becsapja a látvány már az első másodpercektől kezdve, hogy a nap hátralevő részében többször is arra a gondolatra tér vissza: de jó lenne űr-repülni még egy kicsit!

Forrás: Szeretlek Magyarország
Fotó: Szeretlek Magyarország