Close-up of hand using cell phone near disposable cup

A mobiltelefonokon talált molekulák hatalmas mennyiségű adatot tárnak fel az eszköz tulajdonosainak egészségi állapotáról, életmódjáról.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének szakemberei mobiltelefonokat vizsgáltak meg, amelyeken egyebek között koffein- és fűszermaradványokat, bőrtápláló krémek és antidepresszánsok nyomait találták.

Mindenen, amit megérintünk, molekulák, vegyszerek és baktériumok nyomait hagyjuk hátra. Az alapos kézmosás sem akadályozza meg ezek átadását – magyarázták a kutatók. A szakemberek tömegspektrométerrel 40 felnőtt mobiltelefonjáról és kezéről vett 500 mintát elemeztek.

A kapott eredményt összehasonlították egy adatbázisban összegyűjtött molekulákkal, és felállították a telefontulajdonosok életmódprofilját.

“A telefonon hátrahagyott molekulákból meg tudtuk például mondani, hogy nőről van-e szó, drága kozmetikumokat használ-e, festi-e a haját, kávézik-e, sört vagy bort fogyaszt szívesebben, szereti-e a fűszeres ételeket” – idézte a tanulmány egyik készítőjét, Amina Bouslimanit a BBC News.

De az is kiderül, hogy kezelik-e depresszióval, használ-e naptejet vagy rovarok elleni krémet, és sok más dolgot – tette hozzá. A molekulák többsége az emberek bőréről, kezéről és verejtékéből kerül át a telefonra.

A szakemberek azt találták, hogy a rovarűző krémek és a naptejek különösen hosszú ideig időznek az emberek bőrén és a telefonokon, még akkor is, ha hónapok óta nem használták azokat.

A kutatók elmondták, hogy ezzel a módszerrel segíthetik például emberek azonosítását, ha nem áll rendelkezésre ujjlenyomat, ellenőrizhető az, hogy a beteg rendszeresen szedi-e gyógyszerét és feltárható, hogy ért-e valakit bármiféle szennyeződés.

A szakemberek további kutatásaikban többet akarnak megtudni a bőrt borító baktériumok sokaságáról, valamint arról, hogy ez mit árul el rólunk.

Forrás: hirado.hu

2016. november 16. 12:19 | eEgészségügy, Haladó, Kezdő