Christmas Tree on Laptop Screen Tablet PC and Smartphone over Bright Background, isolated on white, vector illustration

Ünnepek előtti vásárlási tanácsadónkból kiderül, mit vegyünk figyelembe, hogy a megajándékozottnak ne fagyjon arcára a mosoly a készülék kicsomagolásakor.

Táblagépek vs. e-olvasók

Szinte kínálják magukat a táblagépek: látványosak, kicsik, jól csomagolhatók, s legfőképpen, viszonylag olcsón kaphatóak. Ez utóbbival van baj: a számítástechnika iránt kevéssé érdeklődőket könnyen megtéveszthetik a dobozok sokat ígérő feliratai – kamera, Bluetooth, wi-fi.

Táblagép már 15 ezer Ft-ért is kapható. Sajnos a raktárak mélyéről előkerült, öreg készülékek szinte kivétel nélkül elavult, nem frissíthető Android rendszert futtatnak.
Gyöngécske teljesítményük hamar lelepleződik: két-három program egyidejű futtatásától lelassulnak, méretesebb képernyőjük szemmel láthatóan pixeles az alacsony felbontás miatt, s a mai programok nem telepíthetőek rájuk.

Ha egy közepes okostelefon ára meghaladja a lehetőségeinket, érdemesebb inkább például egy e-papír technológiát használó e-olvasót választani.

E-olvasónál szükség szerint spórolhatunk egy-két dologgal. Nem kötelező, hogy beépített világítása rendelkezzen, az érintőképernyőről is le lehet mondani, 6 hüvelykes méret a kényelmes olvasáshoz elegendő. A kijelző felbontása azonban ne legyen kevesebb 200-220 pixelnél, mert különben legfontosabb tulajdonságát, a kényelmes olvashatóságot veszti el a készülék.

Tévék

Többnyire a család nagy, közös ajándéka a méretes lapostévé. Nem minden esetben a méret, vagyis a hatalmas képátló számít, s a szédítően alacsony árakat is jobb tartózkodással fogadni. A low-end készülékekben csak egy-két HDMI port van (ne adjuk három alá, később hiányozni fog), s az óriási képernyőn könnyen szemet bántó lehet az alacsony képfrissítés.

Sokan vásárolnak olyan nagy tévét, ami éppen csak elfér a szobában: célszerűbb egyszerű képlettel kiszámolni, mekkora az adott helyiségben az ideális tévézési távolság. Számításához szorozzuk be a televízió képátlóját 2-2,5 körül értékkel, de a pontos ajánlás még a nézett tartalomtól, a készülék felbontásától, a tévénézési szokásainktól és persze a szoba méretétől függ. Egy hálószobában például a nagyképernyős készülék a fénye miatt zavaró lehet, míg egy másik helyiségben már-már moziélményt nyújt.

Konyhába kisebb méretű, de széles betekintési szögű tévé az ideális. A bonyolult műszaki jelölések helyett elég egy rövidítést megjegyezni: az IPS panellel szerelt tévék oldalról nézve is torzításmentes képet adnak, velük a konyhai sürgés-forgás közepette is élvezhető a műsor.

Nappaliba vagy a hálószobába a megfelelő képátlójú OLED tévé lehet jó választás, mert szép képet ad, egyszerű, de elegáns. A plazmatévék korszaka véget ért, akinek fontos a képminőség, LED-LCD vagy OLED tévét válasszon.

Utóbbi mellett szól, hogy míg az átlagos LED-LCD készülékek esetében a fekete szín szürkés derengéssel jelenik meg, addig az OLED képernyő képpontjai saját fényforrással rendelkeznek, amelyek a fekete megjelenítésekor teljesen ki tudnak kapcsolni. Így a tökéletes fekete mellett a színek elképesztően élethűek és dinamikusak lesznek rajta.

Nem kizárólag kockáknak

Egyáltalán nem csak a fiatal vagy fiatalos embereknek ajánlhatóak az internetezésre is alkalmas, valódi szórakoztatóközpontnak számító okostévék. A webOS okostévés platformmal például gyerekjáték rákeresni a neten egy új vagy egy bevált receptre — akár hangalapú kereséssel —, kiválasztani egy mesét a YouTube-on, híreket olvasgatni vagy éppen felvenni a kedvenc tévésorozatunk épp futó epizódját. Már vásárolni is lehet okostévén.

Érdemes a kifizethető legújabb technológiát, a legjobb minőségi paramétereket választani. Meglehet, hogy a készülék nem minden adottságát lehet kihasználni, de hosszú évekre választunk, s az időközben megnövekedett igényeinket is ki kell szolgálnia a tévének.

Hosszabb távon megéri az árát a 4K (vagy Ultra HD, UHD) felbontású készülék, amely a ma már elterjedt full HD felbontás négyszeresét tudja. Mivel a tévécsatornák többnyire még csak legfeljebb HD-ben sugároznak, ezért célszerű olyan tévét a kosárba tenni, amely rendelkezik az ún. felskálázást biztosító technológiával. Ez képes arra, hogy az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t megközelítő mozgóképet hozzon létre.

Alku a laptoppal?

Ha diáknak kell kezdő számítógép, amin a dolgozatát írja, vagy irodai dolgozónak egyszerű gép, hogy a munkahelyen megkezdett jelentés írását be tudja fejezni, s még internetezésre, meg levelezésre használja, akkor jó az olcsó megoldás. De ha játszani fognak rajta, vagy filmet rögzíteni, netán vágni, akkor gyors processzorra, sok RAM-ra és óriási háttértárolóra lesz szükség. Ilyenkor nemigen lehet megúszni a Windows alapú laptop vásárlását 160-180 ezer Ft alatt. És persze ne vegyünk 10-esre ingyen nem frissíthető Windows 8.1-es gépet. Ha csak nem térünk át Linuxra.

Forrás: hirado.hu

2016. november 28. 15:10 | eKultúra, Haladó, Kezdő, Még több informatika