stockfresh_162755_vector-weather-forecast-icons-part-1_sizeM

Egy “bivalyerős” szerver érkezett az Időkép meteorológiai oldalt üzemeltető csapathoz. Az új eszköz segítségével még pontosabbak lesznek az előrejelzéseik.

A frissen üzembe helyezett szerverben négy, egyenként nyolcmagos Xeon processzor dolgozik, összesen 0,3 teraflop számítási teljesítményt nyújtva. A Kárpát-medence időjárásának igen nagy felbontású, 2 kilométeres ábrázolását 128 gigabájt operatív memória (RAM) végzi.

A meteorológiai oldalt üzemeltetői szerint a szerver az amerikai globális előrejelző rendszer (GFS) kezdeti és peremfeltételein túl az európai CORINE adatbázis statikus felszíni adatai (talaj, növényzet stb.), illetve az Időkép észlelőinek és automatásainak friss mérései mellett a kísérleti futtatásokban már az Időkép saját radarhálózatának adatait is feldolgozza – ezek összegyúrásából áll össze az előrejelzés.

Az új szervert használva naponta négy alkalommal készül 48 órás előrejelzés, melyben a fejlesztésnek köszönhetően a korábbiaknál jóval pontosabban jelezhetők előre az időjárási folyamatok.

Forrás: HVG

2015. augusztus 10. 11:25 | Haladó, Hasznos linkek, Kezdő